"Min mamma var den vackraste i hela Jugoslavien" är en bok som enligt författaren själv handlar om "mycket".
– Huvudpersonen är en tjej som växer upp i Sverige, men med rötter i forna Jugoslavien. Hon är förvirrad, som de flesta ungdomar är, och försöker hitta sin identitet och har heller inte så mycket stöd från vuxenvärlden, berättar Anna när vi ses på uteplatsen vid bostaden på Högbyområdet.
Mamman går tidvis in i depressioner på grund av sina upplevelser i krigets Bosnien. Huvudpersonen är mönsterelev i skolan, mest för att glädja sin mamma och umgås samtidigt med en vapensmugglare. När kroppsdelar av mammans syster hittas i en massgrav, reser mor och dotter dit för begravningen. Då hakar vapensmugglaren på för att transportera vapen från Bosnien till Sverige. Samtidigt dyker en okänd halvbror upp och handlingen spinner vidare...
Är historien påhittad eller baserad på sanna berättelser?
– Den är påhittad, men det är detaljer som är sanna. Det handlar också om att som tonårig tjej vara ett objekt och hantera det. Dessutom finns det ett klassperspektiv, det var till exempel lätt att värva soldater till den serbiska armén från den fattiga landsbygden.
Det har tagit Anna tre år att skriva sin nya bok.
– Jag har läst väldigt mycket om kriget på Balkan och historien bakom. Även om boken inte är så tjock och med ett lättläst typsnitt, så har det tagit tid att få allting rätt. Det har varit som att lägga ett pussel.
Var det en enkel bok att skriva?
– Nja, stundtals flyter det på. Men på slutet handlar det nästan alltid om ren smärta, att få ihop helheten till ett sammanhang.
Anna arbetar som lärare på Bergska gymnasiet och har under många år varit med och arrangerat så kallade "toleransresor" till Balkan. Det finns också en annan, mer oväntad, koppling till det forna Jugoslavien.
– Min farfar, Ragnar Hellerstedt, ägde en skjortfabrik i Jugoslavien på 1960-talet. Det var en del av min uppväxt, att farfar skulle till Jugoslavien och ordna upp saker som hade med fabriken att göra.
Har du fler böcker på gång?
– Det finns en del tankar. Jag besökte ett flyktingläger i Libanon för några år sedan och fick kunskap om hur klansamhällen fungerar, det vore intressant att skriva om. Något om Afghanistan finns också i bakhuvudet, men det är flera år bort, säger Anna Hellerstedt.