En 42-årig man dömdes tidigare i år till fyra års fängelse och utvisning efter att förra sommaren ha låst in en "mycket ung" kvinna i en lastbil och våldtagit henne.
Det var i juli 2023 som den nu dömde mannen och en ung kvinna åkte i en mindre lastbil strax utanför Eskilstuna när mannen stannade till på en skogsväg. Han låste dörrarna och utsatte kvinnan för handlingar som går att jämföra med samlag.
Mannen förnekar brott och hävdar att kvinnan ljuger. Någon dna-bevisning finns inte. Eskilstuna tingsrätt bedömer dock att kvinnans berättelse är tillförlitlig och fäller mannen för olaga frihetsberövande och våldtäkt. Påföljden: Fyra års fängelse och utvisning.
Rätten konstaterar att gärningarna är att bedöma "som en allvarlig våldtäkt och olaga frihetsberövande. Det är graverande att brotten har begåtts mot en mycket ung kvinna. Dessutom har gärningarna begåtts med hänsynslöshet med betvingande i en låst bil".
Domstolen menar att kvinnan utsatts för "betydande kränkningar" och dömer mannen att även betala nästan 200 000 kronor i skadestånd till henne.
Mannen kom till Sverige som kvotflykting i början av 2000-talet och beviljades permanent uppehållstillstånd. Han är gift och har barn som kommit hit senare som anhöriginvandrare.
Han var fram till frihetsberövandet bosatt i Norrköping och har de senaste tio åren arbetat i Finspång på en fast tjänst. Han är tidigare endast dömd för en trafikförseelse.
Enligt mannen var han soldat i hemlandet fram till flykten till Sverige, och han har uppgett att han riskerar livstids fängelse om han återvänder till hemlandet.
Även Migrationsverket har sett problem med ett återvändande.
Socialkontoret i Norrköping skriver i ett yttrande "att mannens fru och barn står i beroendeställning till pappan och hans uppehållstillstånd utifrån att deras uppehållstillstånd baserat på anhöriginvandring".
Men rätten anser inte att "hans anknytning eller etablering i Sverige är beaktansvärd" varför han ska utvisas på livsstid.
– Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst ett år, står det i domen som överklagades till hovrätten som gick på samma linje som tingsrätten.
Den dömde 42-åringen vände sig även till högsta instans, Högsta domstolen, som i dagarna meddelar att han inte ges prövningstillstånd.