Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

– Jag var inställd på att vara kvar till 2010

Avgående kommundirektör Sven-Inge Arnell har fått lite distans till sitt avhopp. Nu berättar han om sitt beslut för Folkbladet. – Det känns lite trist, det blev ett så abrupt uppbrott. Men jag kunde inte stå inför personalen på tisdagsmorgonen och berätta att så många ska varslas, säger han.

Foto: Titti Olovsson

FINSPÅNG2009-03-06 08:18
Han beskriver sina fem år som kommundirektör i Finspång som de bästa jobbåren i livet. Hur han kom in i en organisation som var rätt kaotisk efter att hans företrädare på posten, Staffan Waltré, fått sparken efter bara tio månader.
– Det gamla ks-kontoret var lite i chock. Samarbetet hade inte fungerat. Men trenden vände rätt fort och det uppstod någon slags kärlek direkt, säger han.
Egentligen var Sven-Inge Arnells uttalade roll att hjälpa kommunen hitta en ny kommundirektör. Men han blev alltså själv kvar på posten. Något han inte ångrar på lång väg.
– Jag blev väldigt väl bemött när jag kom till Finspång. Jag kommer aldrig få uppleva den här känslan.
Och kanske var det just den känslan, och övertygelsen om att en personalminskning i den paritet som politikerna vill ha är fel, som fick honom att säga upp sig med omedelbar verkan efter kommunstyrelsens beslut i måndags kväll.
– Det bestämdes att vi skulle ha infomöte klockan kvart över åtta på tisdagen och jag kände att jag inte kunde stå inför personalen och meddela detta.
Ville fullfölja
Han berättar att konkreta tankar att lämna posten inte funnits särskilt länge. Som kommundirektör måste man hela tiden vara mentalt förberedd på att både lämna och bli uppsagd inom kort, som han uttrycker det.
– Känner man inte kommunstyrelsens ordförandens stöd som kommundirektör, kan man inte vara kvar. Och tvärtom, känner inte jag förtroende för ks-ordföranden så är det bara dumt att sitta kvar och motarbeta, säger han.
Så sent som för två veckor sedan blev han ombedd att söka ett liknande jobb i Sandvikens kommun. Något han tackade nej till.
– Jag ville fullfölja mitt jobb här, vi förlängde mitt uppdrag för en tid sedan så jag var inställd på att vara kvar till valet 2010, men inte övervara det. Socialdemokraterna förklarade för mig att om de får tillbaka makten så vill de förbehålla sig rätten att se sig om efter en ny kommundirektör. Det kändes lite klumpigt.
Annan strategi
Sven-Inge Arnell berättar att han inte hade något val i läget som uppstod. Han anser att politikerna tänker för kortsiktigt, att det inte är fokus på de två kommande åren som är av vikt, utan närmsta decenniet.
– Man måste se den ekonomiska situationen på lång sikt och se till att service och tjänster fungerar både i hög- och lågkonjunkturer. Att sätta in en akut chock och varsla 200 personer i det här läget när ingen kan få jobb är inget alternativ enligt mig.
Med en skattehöjning, kanske endast tillfällig, tror Sven-Inge Arnell att kommunen kan komma på fötter igen och samtidigt behålla en fungerande verksamhet. Finspångs kommun ligger relativt lågt skattemässigt, till exempel betalar både Norrköping och Katrineholm högre. Genom en höjning köper man sig lite tid, som han säger.
– Men kommunstyrelsen tyckte inte att det var ett alternativ och då valde jag att avgå. De har bundit sig i ett spår att inte höja skatten, även om Denny Lawrot så sent som förra veckan sa att det var ett misstag att inte höja skatten 2009. Men jag tror att de blir tvingade att göra det snart.
– Det är inte det att jag inte förstår att vi måste spara, men jag tror på en annan strategi. Jag tror inte på att säga upp så mycket folk på en gång, då är det bättre att ta det lite pö om pö.
God människa
Sven-Inge Arnell ifrågasätter att ingen analys gjorts för att se om och hur verksamheterna kommer att fungera om politikerna tar bort så många tjänster de pratar om.
– Jag sätter ett stort frågetecken där, säger han.
Han poängterar dock att ingen schism finns mellan honom och Denny Lawrot och att han hyser goda tankar om ks-ordföranden.
– Denny är en god människa och vi i ledningsgruppen har haft en bra dialog med politikerna. Men jag måste fråga mig om deras beslut är rätt moraliskt, ekonomiskt och personellt.
Ingen fallskärm
Sex månaders uppsägningstid är det som gäller men vad han ska syssla med under den tiden vet Sven-Inge Arnell inte.
– I morgon (läs i dag) ska jag till Finsång för att vara behjälplig om Denny och Anders Axelsson vill ha min hjälp. Sedan kommer jag finnas som stöd om de vill. Men jag kommer inte få någon ny arbetsuppgift.
– Jag har ingen fallskärm. När jag började i Finspång betalade kommunen redan ut pengar till tre före detta kommundirektörer så jag sa att jag inte skulle bli en sådan belastning, utan bara ha vanlig uppsägningstid. Samt att jag fått en pensionsförsäkring.
Dagarna fördriver han i villan hemma i Mjölby. En hel del läsning och motion har det blivit, och så har den före detta kommundirektören trillat ett ”berg av köttbullar”.
– De räcker nog i några månader! säger Sven-Inge Arnell och skrattar.
Vilken nästa jobbdestination blir vet han ännu inte.
– Jag har inget på gång men ska väl börja söka nytt jobb framåt våren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om