De senaste åren har det skett en ökning av antalet yngre kommuninvånare, under 30 år, som söker rådgivning hos Nyföretagarcentrum i Finspång.

– Det är en trend som håller i sig. Medelåldern för rådgivning hos oss är 33 år och den siffran är lägre än i landet generellt, säger Fredrik Sundqvist vid Nyföretagarcentrum i Finspång.

Han ser dessutom att allt fler med utländsk bakgrund kommer för att få råd och information.

– 20 procent av de som vänder sig till oss har utländsk bakgrund. Det är en tydlig ökning. Det handlar ofta om personer som haft en yrkesbana i sitt tidigare hemland, som undersöker möjligheterna att driva liknande verksamhet i Sverige.

Till och med augusti har 41 företag nyregistrerats i kommunen och då innefattas aktiebolag, enskild firma och handelsbolag.

– Vi har hittills under året haft 72 rådgivningar på Nyföretagarcentrum och via oss har tolv företag startats. Men jag vet att fler är på gång, så den siffran lär hamna på en bit över 20 företag vid slutet av året. De som söker råd av oss är de som anser sig behöva hjälp, säger Fredrik Sundqvist.

Under hösten drar starta egetkurserna igång i kommunhuset i Finspång.

– Starten sker 3 oktober och då är det vi på Nyföretagarcentrum som informerar om vilken hjälp man kan få. Samma kväll är Skatteverket på plats och pratar om skatter och avgifter för företagare, berättar Sundqvist.

10 oktober är ämnet e-bokföring med Speedledger. Det kommer handla om hur smidigt det kan vara att bokföra.

– Det är en introduktion om vad man behöver som företagare. Den 19 oktober är temat också bokföring och redovisning under ledning av LRF Konsult. En vecka senare handlar om ytterligare en väldigt viktig del, att vara väl försäkrad som företagare. Länsförsäkringar Östgöta betonar vikten av detta.

7 november är temat marknadsföring och grafisk profil, hur företaget uppfattas utåt. Två veckor senare avslutas kurshösten med riskanalys, hur kan riskerna begränsas när det gäller företagandet.

Nyföretagarcentrum anordnar precis som tidigare år bussresor till mässan eget företag – Stockholmsmässan.

Den arrangeras 10-12 november och bussresorna från länet sker 10 november.

– Det bästa med mässan är att alla myndigheter medverkar. Då går det att ställa frågor till experterna och diskutera varje enskilt ärende på plats, konstaterar Fredrik Sundqvist.