- Det är först nu som jag börjar förstå hur stort det här är. Det ringer både från radio och tv. Många har hört av sig och säger att vi är värda att få det här priset. Vi är väldigt glada, säger Anna Hellerstedt, lärare på Bergskaskolan.

Men det är inte bara Bergskaskolans elever som får priset.

- Våra toleransresor görs av elever från flera skolor i kommunen, det är viktigt att komma ihåg, säger Anna Hellerstedt.

2005 arrangerades den första toleransresan från Finspång, som gick till Sachsenhausens före detta koncentrationsläger utanför Berlin. Sedan har det fortsatt med resor till Tyskland, Polen och Bosnien och Herzegovina har besökts

Prispengarna på 10 000 kronor kommer gå till nästa toleransresa.

- Vi har tittat på resor till Polen eller Ukraina, men det är inte bestämt ännu vart det blir, säger en glad Anna Hellerstedt.

Priset delades ut av Emerich Roth, grundare av Emerichfonden. Han har överlevt fem olika koncentrationsläger.

- Passivitet och likgiltighet är människans största fiende. Det var det som hjälpte förintelsen att få pågå så pass länge. Det är tyvärr lika idag. Titta på mobbning på en skolan, två som slåss och de andra står och tittar på. Sedan finns det eldsjälar, som ställer sig upp och säger nej.

Han tycker att Bergskaskolan är väl värda årets 27januari-pris.

- De är intresserade och håller verkligen minnet levande. Tyvärr är det inte så i många skolor. Men känner man stark motivation för något så klarar man nästan vad som helst.

Läs mera i dagens papperstidning