– Tyvärr är det så att vi lagt många medborgarförslag på hög och sedan har tiden bara gått iväg, erkänner kommunalrådet Anders Härnbro (S).
– Men nu har vi först och främst besvarat alla inkomna förslag, som är tolv månader och äldre.
Är det fortfarande lika illa, att medborgarförslag kan bli liggandes i år, innan de besvaras?
– Nej, säger Anders Härnbro, idag har vi andra rutiner när det gäller inkomna medborgarförslag, vilket innebär att vi besvarar dem väldigt snabbt. Men de äldre förslagen har inte kommit in i den här rutinen och det är därför vi nu besvarat de allra äldsta.
Hur ser du annars på medborgarförslag som kommer in från Finspångsborna?
– Det tycker jag i grunden är bra och visar på engagemang hos de boende här. Men i fortsättningen gäller det nu att vi ansvariga politiker behandlar dem och besvarar dem snabbare än hittills.
Flera av förslagen är sådana som inte ligger i kommunens möjlighet att göra något åt, exempelvis om det inte är kommunal mark som berörs av förslaget.
Är det något av de gamla förslagen, som blir verklighet?
– Ja, bland annat ett från Mikael Vinterfröjd, om att kommunen bör uppmärksamma nationella minoriteters helgdagar och högtider. De minoriteter det handlar om är de nationella minoriteter som är de officiella enligt riksdag och regering, det vill säga de judiska, sverigefinnarna, samerna, tornedalingarna och romerna.
– Och dessutom att vi ska ha seminarium om nationella minoriteters historia för elever i årskurs nio och på gymnasiet. Det här var vi eniga om i kommunstyrelsen, utom Sverigedemokraterna som äskade avslag.
Bland övriga förslag kan nämnas fontän igen vid Skutenbron, bro i Slottsparken, belysning vid Järntemplet, ny tillfart till industrierna och permanent gångbro från lekplatsen bakom café Aurora till Slottsparken.
– Angående fontän vid Slottsparken, ville den oppositionella alliansen ha en återremiss och kolla vad en sådan kan kosta, men majoriteten röstade ner det förslaget.
– Sedan fanns det ett återremissyrkande till från alliansen och det gick vi med på, säger Anders Härnbro. Det handlar om gång- och cykelväg mellan Lotorps och Yxviken. Den frågan har varit uppe sedan 1999, både som motioner och medborgarförslag och det har faktiskt beslutats bifall någon gång och avslag någon annan gång.
Och vad gäller nu?
– Vi beslutade återremittera ärendet och gå igenom hela proceduren sedan 1999 och hur vi hanterat ärendet. Därefter tar vi ett nytt beslut om hur vi ska agera i det här fallet. Men när det gäller just nya gång- och cykelvägar, finns det många önskemål på andra håll inom kommunen, att väga det här förslaget mot.