Norrköping Pride anordnas nu för nionde året i rad. 2009 var startåret för festivalen som blivit allt större och engagerar allt fler.
Förutom de tre Pride-dagarna, med flest arrangemang fredag och lördag, har skolor och andra under veckan hissat regnbågsflaggan och lyft allas rätt att vara sig själva och älska vem de vill.
Rickard Eriksson är ordförande för Norrköping Pride, som är möjlig tack vare ideella krafter och ett bidrag från kommunen.
– Norrköping Pride är en festival som är till för att synliggöra de normer som finns i samhället och den diskriminering och den bild som finns i samhället kring hur hbtq-personer lever och hur man är, synliggöra könsidentiteter och sexualitet och lyfta de här frågorna på olika sätt, säger Rickard Eriksson.
– Slutmålet någonstans är att man vill att staden Norrköping ska bli en mycket mer inkluderande stad att leva i. För att den ska bli det krävs det fortfarande att de här frågorna lyfts.
Pride har ett brett program, med allt från föreläsningar, som "Kärleken är fri", om arbetet med att hjälpa bland annat hbtq-ungdomar som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck, queer-visning i Konstmuseets samlingar, queer filmhelg på Cnema och fest på Arbis, till Prideparaden på lördag.
Paraden samlade förra året drygt 3 000 personer. Fler väntas komma i år. Paraden startar vid Slottsgatan, Carl Johans park, och går genom stan upp till Arbis.
När paraden startade 2014 var det kanske 400-500 som gick med, med en fördubbling till 800-900 2015, och alltså över 3 000 förra året. Förra året var 19 organisationer och föreningar med, i år är det 30 som anmält sig.
– Meningen med en Prideparad är att du ska kunna ta ställning på ett enkelt sätt. Tycker du att alla människor förtjänar att kunna bli bemötta med respekt och att alla människor ska kunna få älska vem man vill, oavsett vem du är, om du bor i Norrköping, är paraden ett bra forum, säger Rickard Eriksson.
Kampen för att upprätthålla de rättigheter som borde vara självklara måste hela tiden föras, menar Rickard Eriksson. Trots att det i dag är ett bra klimat i Sverige
förekommer det både diskriminering och hotbilder.
I Tjetjenien fängslas och torteras hbtq-personer.
– Och många högerpartier som har extrema åsikter runt om i Europa får mer och mer vind i seglen. Tittar man på deras partiprogram så är det inte så att hbtq-frågor ligger på agendan, säger Rickard Eriksson.
Hbtq är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter. Queer är ett begrepp som grundar sig i kritik mot idéer om normalitet i fråga om kön och sexualitet.