Häromdagen hade man på P2 i Sveriges Radio ett längre segment där man lyfte fram musikfestivalen NoMeMus i Söderköping som startar på torsdag (30 augusti) – en festival som alltså uppmärksammas nationellt eftersom den har ett unikt anslag och dessutom tar in artister och ensembler från hela norra Europa. Det är den enda festivalen av sitt slag i Sverige och P2 har också spelat in ett antal konserter under årens lopp (och ska så även i år).

Det är nu elfte gången som denna festival för nordisk medeltida musik äger rum i samband med Söderköpings gästabud: årets upplaga av NoMeMus kommer att fokusera på 1300-talet och innehåller tre konserter, ett gestaltat föredrag samt en kurs.

Det hela drar igång på torsdag kväll med en duo: den danska blockflöjtisten Clara Guldberg Ravn och den svenska vevlirespelaren Johannes Geworkian Hellman kommer att framföra folklig och intensiv musik i Drothems kyrka. På fredagen är det så dags för den litauiska ensemblen Canto Fiorito i S:t Laurentii kyrka.

Artikelbild

| Lars Jonsson, producent för NoMeMus, med vevlira utanför S:t Laurentii kyrka.

– Det blir spännande, de har inte varit här förut. Här handlar det om finstämd kammarmusik från 1300- och 1400-tal, både vokalt och instrumentalt, med intrikata stämmor, berättar Lars Jonsson, producent för NoMeMus.

Även lördagen är vikt för både vokal och instrumental 1300-talsmusik: då kommer finska trion Sufira att framträda.

– Det blir lite blandat men finstämt och innerligt. En rolig detalj här är att Sufira även kommer att framföra nyskriven musik av en rumänsk kompositör, säger Lars Jonsson som också kommer att hålla i årets föredrag.

– Det kommer att handla om textsamlingen Carmina Burana vilket också är temat på årets kurs ledd av Veikko Kiiver.