Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter Folkbladets avslöjande

Efter att Folkbladet i höstas skrev om den undermåliga kommunikationen mellan Säpo och den lokala polisorganisationen, kring bland annat en misstänkt radikaliserad återvändare, har nu Säpo blivit bättre på att dela med sig av informationen.

Kommunpolis. Peter Johansson är nöjd med den allt förbättrade  informationen mellan polisen och Säpo.

Kommunpolis. Peter Johansson är nöjd med den allt förbättrade informationen mellan polisen och Säpo.

Foto: Matz Glimhed

EXTREMISM2018-02-22 07:00

– Det har blivit mycket bättre, den är bättre än den någonsin varit. Det är en tydlig förändring i hur de tänker i organisationen och att de numer delar med sig, säger Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping.

Peter Johansson har varit hos Säpo och de hos honom ett flertal gånger.

– Vi får del av den regionala underrättelsebilden som tas fram både av Säpo och av vår egen underrättelseenhet.

Den informationen har polisen i sin tur kunnat förmedla till kommunen så att man på ett betydligt bättre sätt kan samverka kring frågor som rör extremism.

– Vi har ett gemensamt samarbete även om vi inom polisen inte får all information som Säpo har, kommunen får inte heller allt, så har vi en väldigt mycket bättre bild av hur läget är än vi hade i höstas, säger Peter Johansson.

I höstas var det en privatperson som slog larm till polisen om att en dömd person som vistats utomlands och nu var tillbaka i Norrköping hade poserat på bilder på sociala medier, med flera vapen. Något som inte lokalpolisen hade en aning om, men som man misstänkte att Säpo hade mer information om.

– Nu får vi information om operativa inriktningar och blir det väldigt hett så kontaktar Säpo oss med ytterligare information, säger Peter Johansson.

Just nu ska det inte finnas någon person som det ”hettat” till kring i vårt område, men det finns ett antal individer som Säpo och polisen harkoll på , exempelvis i spaningshänseende.

– Enligt Säpo finns det 3000 personer i Sverige med koppling till extremism. 2000 av dem misstänkta för radikalisering, 100 av dem för höger/vänsterextremism. Några av dem finns i vår region, säger Peter Johansson.

Men det är inte bara Peter Johansson som ansåg informationen från Säpo hade stora brister, Riksrevisionen har granskat om polismyndigheten och Säpo har ett ändamålsenligt utbyte av underrättelseinformation, där man kommit fram till att förbättringar bör göras främst på regional nivå. Grader av samverkan varierar och rutiner skiljer sig åt. De tekniska bristerna har dessutom lett till att information endast lämnats muntligen.

Dessutom anser polisen att man vill ha en förbättrad återkoppling från Säpo om den information som de får från polisen.

SÄPO

Säkerhetspolisen (SÄPO), fram till 1989 kallad Rikspolisstyrelsens säkerhetsavdelning, förkortad till RPS/Säk, är en svensk säkerhetstjänst med polisiära uppgifter och en av Sveriges två operativa polismyndigheter varav den andra är Polismyndigheten.

Säkerhetspolisens uppgift är att skydda Sveriges demokratiska system, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Till detta ingår bekämpa brott mot rikets säkerhet och att leda och bedriva polisverksamhet när det gäller terrorismbekämpning, bevaknings- och säkerhetsarbete som avser den centrala statsledningen eller som har samband med statsbesök och liknande händelser, samt annat personskydd.

Från och med 1 januari 2015 är Säkerhetspolisen utbryten ur Rikspolisstyrelsen och utgör en egen myndighet direkt underställd Justitiedepartementet.[

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om