Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gästabud närmar sig

På torsdagen presenterades årets gästabudsarrangemang som innehåller en del nyheter och dessutom några omflyttningar.

Barbro Mellqvist och Malin Amér som är ny ordförande i Gästabudsföreningen.

Barbro Mellqvist och Malin Amér som är ny ordförande i Gästabudsföreningen.

Foto: Patrik Selsfors

Evenemang2016-08-20 15:30

Nästa helg genomförs för elfte gången Söderköpings gästabud, ett arrangemang som vuxit genom åren sedan starten 2006 och dragit alltfler människor till sig. På torsdagen har representanter för projektgruppen bjudit in till Brunnsparken för att berätta om årets arrangemang. Kicki Tosthed är ansvarig för Brunnsparken men har i år också lagt programmet.

– Vi har valt ett lite annorlunda upplägg med programmet i år och samlat programpunkter i kategorier, om man till exempel är intresserad av dans kan man lättare hitta dessa uppträdanden, berättar Kicki Tosthed.

Vad gäller Brunnsparken kommer det att bli lite ändringar jämfört med tidigare år, detta delvis beroende på den nya ställplatsen för husbilar som uppförts upp mot kanalen.

– Det innebär att alla tälten flyttas till området runt Brunnskyrkan, det blir heller inga knallar i Brunnsparken – de koncentreras till S:t Laurentii kyrkopark – men däremot flyttas riddarnas hagar närmare Brunnen och blir mer tillgängliga, säger Kicki Tosthed.

Folkbladet har tidigare skrivit om den större musikfestival som kommer att äga rum på lördagen med hela sex band som ska spela allt från visa till "medeltida hårdrock".

– Där kommer det också att finnas ett mat- och öltält: "Parken event & arena". Mellan banden kommer det också att genomföras en eldshow med Trix och japanska vänner som ska genomföra ett "firebattle", säger Kicki Tosthed som tillägger att det naturligtvis också blir tornérspel samtliga dagar.

Till 10-årsjubiléet förra året lade man till en extra dag för att kunna bjuda in skolklasser till ett tornérspel, detta har man tagit fasta på även i år.

– Vi startar Gästabudet redan på fredagsförmiddagen och har bjudit in skolklasser med elever mellan 5-12 år från hela länet till ett tornérspel som äger rum klockan 11 på fredag, berättar Karolina Nilsson, vikarierande kultursekreterare:

– Intresset har varit stort, det kommer omkring 1000 elever från Motala, Mjölby, Mantorp med flera orter och det är kostnadsfritt, kulturkontoret står för kostnaden.

En annan ändring är att man flyttar matutbudet från Rådhustorget till Hagatorget.

– Det är lättare att få till ett bra mattorg där, på Rådhustorget blir det istället ett aktivitetstorg med dockteater, skapande verkstad och annat, säger Korp Wallman, projektledare för Gästabudet.

På Wallbergska gården kommer det att bli olika former av gyckel- och magiföreställningar och på Hagatorget kommer det även att bjudas på musik. I S:t Laurentii församlingshem blir det olika föredrag av bland andra osteologen Caroline Ahlgren Arcini och Lena Israelsson.

Till allt detta kan man redan nu köpa biljetter på Gästabudets hemsida eller på Stinsen.

– Vi kommer också att ha biljetter i vårt infotält på Hagatorget och vid biljettbordet i Brunnsparken, berättar Malin Amér, turismstrateg och ny ordförande i Gästabudsföreningen.

011-200 472

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om