Fotboll. Sveriges, och världens, största sport. Den sysselsätter tusentals människor i Sverige, merparten på frivillig basis. Och den intresserar många fler. En perfekt spegel för dramatik, drömmar, passion och mot-alla-odds-historier. Trots det har det varit tunnsått med svenska fotbollsfilmer.
Varför?
- Det är konstigt. Kanske är regissörerna lite rädda och vill gå över ån efter vatten. Då blir det oftare filmer om cancersjuka pianister och sånt. Folk inom kulturen är på ett visst sätt, de har långa utbildningar och Bergman-komplex. Då blir det lätt konstigare än vad det behöver vara, säger Torkel Petersson, en av skådespelarna i "Offside".

<span class="mr">Inte alls om fotboll
</span>Naturligtvis är "Offside" en fotbollsfilm - den handlar om ett nedläggningshotat lag i division 6 - men samtidigt handlar den inte alls om fotboll. Huvudpersonen Anders vill vara alla till lags: den vresige, skröplige pappan, sina polare i laget, den nyanlände nersupne räddaren från England. Men i sin iver att vara snäll glömmer han fru och barn. Och vad skulle hända med den arbetslöse raggaren Tommy om han inte hade Stenfors BK?
- Han skulle nog meka mer med bilen och förmodligen bli en del av den. Kanske söka sig någon fiskeklubb eller något. Han har byggt upp sitt liv kring klubben och polarna där, säger Torkel Petersson, som spelar Tommy.
Mårten Klingberg, som regisserat "Offside", hivar upp sin ena sko på bordet som svar på frågan "vad har fotbollen för plats i ditt liv?". Ett diskret AIK-märke är broderat på sidan.
- För att citera Anders i filmen: "fotboll är inte bara fotboll". Det är en kvasiföreteelse där man kan ösa in vad fan man vill. Det är därför det står frustrerade människor på läktaren och skriker "fitta" en hel match.
Balans mellan humor och allvar
"Offside" är hans långfilmsdebut. Tidigare har han gjort den Guldbaggevinnande kortfilmen "Viktor och hans bröder". Till synes ett ganska tvärt kast: från psykologisk insikt ut ett barndomsperspektiv till publikfriande feelgood där klyschorna sitter där de ska.
- Jag tycker inte att hoppet är så stort. Jag vill ha en balans mellan allvar och humor, och det tycker jag att det finns i både "Offside" och "Viktor och hans bröder". Men det är klart att humorn väger över lite i den här filmen, säger Mårten Klingberg.
Och klyschorna har han inget emot.
- Jag satte nästan en ära i att det skulle vara på det sättet. Jag ville uppfylla vissa förväntningar. Det är ju det man vill ha när man ser en fotbollsmatch: det ska vara spännande men det egna laget ska vinna. Det är hur det görs som är viktigt.