Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Prisas för ekologiska inköp

Finspångs kommuns kostenhet och måltidsenhet prisas efter att ha nått 30 procent ekologiska livsmedelsinköp. "Jätteroligt", säger kostchefen Catharina Stenhammar.

Prisades. Kostenhetens chef Catharina Stenhammar och måltidsenhetens chef Inger Tranquist  mottog diplomet av Sébastien Boudet, fransk-svensk bagare.

Prisades. Kostenhetens chef Catharina Stenhammar och måltidsenhetens chef Inger Tranquist mottog diplomet av Sébastien Boudet, fransk-svensk bagare.

Foto: Privat

EKOLOGISKT PRIS2016-06-21 07:00

Föreningen Ekomatcentrum sammanställer årligen Sveriges kommuners ekologiska insatser. 2014 var Finspång en av kommunerna som nådde 25 procent ekologiska livsmedel.

2015 var Finspång en av 67 kommuner i landet som nådde hela 30 procent ekologiska inköp.

– Vårt mål var att öka de ekologiska inköpen plus andelen svenska råvaror. Vi är jätteglada att vi har nått målet. Det är en bra siffra med tanke på att vi även har exempelvis ris, kaffe, apelsiner och bananer, säger Catharina Stenhammar.

Hon representerade kommunen tillsammans med måltidsenhetens chef Inger Tranquist vid årets Ekomatsligas ceremoni och diplomutdelning på Piperska muren i Stockholm. Duon erhöll priset av Sébastian Boudet.

– Han är en fransk-svensk, mycket framstående bagare. Under dagen anordnades även flera föreläsningar, där det ekologiska brödet och mjölet framhölls samt hur vi kan lyfta fram det i våra verksamheter. Det var en inspirerande dag.

Siffrorna gäller för hela kommunen.

– Det finns ett större utbud av ekologiska varor, ett bredare sortiment numera. Vi jobbar vidare med ekologiskt och närproducerat. Vi har bland annat satsat på svensk kyckling, korv och kött, säger Catharina.

I veckan ska den övergripande, nya kost- och måltidspolicyn upp till beslut i kommunfullmäktige.

– Då får vi veta vad politikerna vill och hur vi kan jobba vidare med den. Vi har väldigt duktig personal, som tycker det är roligt att jobba med ekologiska livsmedel.

Vid fjolårets Ekomatsliga togs beslutet att höja ribban till 30 procent ekologiska inköp. 67 kommuner, nio regioner och sju landsting har klarat av den gränsen.

– Vi är stolta över att ha mycket hemlagat. Det kan till exempel vara pannbiffar och köttbullar, sedan har vi utvecklat våra råkostbufféer. Det är uppskattat i äldreomsorgen, vid förskolor och skolor samt bland barnens föräldrar att vi har mycket svenskt och närproducerat, konstaterar Catharina Stenhammar.

Ekomatcentrum – informationscentrum för ekologiska produkter, är en ideell förening.

Föreningens främsta syfte är att verka för en bättre miljö och hållbara produktionsmetoder på lång och kort sikt. Den verkar genom att sprida information om miljö, klimat och ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. Föreningen arbetar för att små och stora företag samt konsumenter ställer högre miljökrav vid köp och handel med livsmedel.

Ekomatcentrum

Är ett resurscentrum för hållbarhetsfrågor där viktiga komponenter är klimat, miljö och ekologi.

Ett nätverk för den ekologiska marknaden och dess aktörer, däribland lantbrukare, förädlingsföretag, handel, grossister, restauranger och storkök, kommuner, landsting samt konsumenter.

Ett resurscentrum för muntlig och skriftlig informationsverksamhet gällande mat/miljöfrågor.

En lobbyingorganisation som är med och påverkar viktiga politiska beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om