East Pride fortsätter växa och presenterar i år mer än 70 programpunkter på 25 platser i Norrköping och Söderköping.
På lördagen den 18 maj går den stora paraden genom Norrköping, i år med start vid Stadsbiblioteket och via Drottninggatan upp till Folkparken.
Förra året var det mellan 3 500 och 5 000 personer som gick med i paraden.
– Den stora förändringen i år jämfört med förra året är själva avslutet i parken, där det kommer att hända lite mer saker. Vi kommer att ha talare och musik, säger Tobias Holmberg, ansvarig för paraden från East Prides sida.
– Vi hoppas att vi kommer att vara fjärde störst i Sverige i år, efter Stockholm, Göteborg och Malmö, säger han om årets pridefestival.
– Vi tycker att vi har fått en väldig bredd. Vi har äntligen fått aktiviteter för ungdomar, säger Maria Bergqvist, ordförande för East Pride.
Vilket är viktigt inte minst med tanke på att skolan är en plats där det fortfarande inte är helt lätt att vara öppet HBTQ, säger hon.
Kulturskolan och fritidsgårdarna har ett program på Stage Skandia med dansworkshop i high heels, och allvarliga inslag som hur man kommer ut inför sina föräldrar.
– Det finns ett visst internationellt fokus i år, bland annat blir det ett samtal med två killar från Afghanistan som föreläser om homosexuellas situation där, men också en del fokus i Europa, vilket vi tänker är kopplat till EU-valet, säger Maria Bergqvist.
Idrottsrörelsen, Sisu, arrangerar en programpunkt, liksom Friskis & Svettis.
– Det har inte varit någon form av sportaktiviteter tidigare, förutom Roller Derby.
Nytt i år är en idrottssektion i paraden.
– Vi har fått till oss att både Vita Hästen och andra idrottsföreningar kommer att gå. Det har en jättestor symbolisk verkan för unga idrottare.
Vecka 21 anordnas också regnbågsveckan i Linköping och East Pride utökar även till Söderköping.
– I Söderköping har vi mest aktiviteter i kyrkan, säger Hampus Gustafsson, Svenska kyrkans unga, och berättar om en regnbågsmässa i S:t Laurentii kyrka.
East Pride, som tog över efter Norrköping Pride 2018, har gått från ett nätverk till en ideell förening. Här finns privatpersoner med, liksom tre organisationer: RFSL, studieförbundet Sensus och Svenska kyrkan, som arbetar med East Pride Church, där de skickar ut informationsmaterial till alla församlingar.
– Det är inte vi som förening som arrangerar en massa programpunkter. Det vi gör är paraden. Resten är det Norrköping som levererar, de som vill och brinner för de här frågorna, säger Maria Bergqvist.