Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drop-in-bröllop i ny miljö

För tredje året i rad anordnar Finspångs församling drop-in-bröllop i samband med alla hjärtans dag. Detta år genomförs vigslarna i Hällestad kyrka.

Drop-in-vigslar. För första gången ska Finspångs församlings drop-in-vigslar genomföras i Hällestad kyrka.

Drop-in-vigslar. För första gången ska Finspångs församlings drop-in-vigslar genomföras i Hällestad kyrka.

Foto: Malin Perk

DROP-IN-BRÖLLOP2017-01-03 06:45

Satsningen på drop-in-vigslar inleddes 2015 och följdes upp förra året.

Premiäråret ägde bröllopen rum i slottskapellet samt slottsfoajén i Finspång. 2015 hade bröllopsparen möjlighet att gifta sig i slottskapellet eller Mariagården.

I år väljer Finspångs församling att byta bröllopsmiljö. På alla hjärtans dag, tisdagen den 14 februari, har alla par som går i ”giftastankar” chansen att viga sig i kyrkan i Hällestad.

– Vi valde att lägga arrangemanget i Hällestad i år. Vi är en stor församling och det är en väldigt vacker kyrka, som ligger bra till för många av våra församlingsmedlemmar, betonar Cecilia Ramäng, informatör i Finspångs församling.

Tanken är att drop-in-bröllopen ska vara en årlig tradition, men att vigselplatserna ska variera.

– Vi har tänkt att vigslarna ska arrangeras på olika platser i kommunen, säger Cecilia Ramäng.

Tidigare år har arrangemanget skett i samband med helgen, men detta år blir bröllopsdagen en tisdag.

– Förra året var det en del som tyckte det var synd att vi hade vigslarna på en lördag, fast alla hjärtans dag var på söndagen. Därför har vi kommit fram till att det är ”alla hjärtansdagen” som är bäst.

Cecilia tror inte att folk avskräcks av att ceremonierna genomförs en bit utanför tätorten.

– Många i församlingen är vana med transporter. Förra året var det en familj som åkte från Skedevi för drop-in-dopet i Sankta Maria kyrka.

Prästerna Kirsten Alm, Karl Magnus Hansson och Margareta Ridderborger är vigselförrättare i Hällestad kyrka. Dessutom är två musiker, två vaktmästare, expeditionspersonal samt flera frivilliga i tjänst. En fotograf är på plats för att föreviga bröllopsparen. Mottagningen är i församlingshemmet, där kaffe och tårta serveras.

Första året var det 21 par som gifte sig, förra året åtta par.

– Det är alltid väldigt spännande att se hur många som dyker upp. Första året anade vi att intresset skulle vara stort eftersom guldsmeden Mikael Karlsson fick många ringbeställningar.

Att drop-in-vigslarna är ett omtyckt alternativ står klart.

– Många tycker att det är smidigt, att det är för stor apparat med ett bröllop. Första året var det många unga som gifte sig, men framförallt är det personer som varit tillsammans länge som väljer den här typen av bröllop, konstaterar Cecilia Ramäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om