SKÄRKIND

Det är två konstnärer som ställer ut, Rolf Lindqvist och Ingrid Hjärne och för det mest dramatiska står Lindqvist, som skildrar den pågående flyktingströmmen i Europa.

– Egentligen inspireras jag mest av natur och miljöer i min närhet på Gotland där jag bor, säger Rolf Lindqvist.

Artikelbild

| Rolf Lindqvist bor numera på Gotland och här ser man väl ett typiskt gotländskt motiv med några får.

– Men allt oftare hämtar jag också motiv från mitt inre, från livets kval och val i samtid och dåtid.

Och tavlan med flyktingar lär förstås höra till den senare kategorin och den sticker verkligen ut bland många andra tavlor, med inriktning på natur och miljö på bland annat Gotland.

Lili Stenmark berättar att hon och Rolf Lindqvist har gemensamma upplevelser från förr i tiden:

– Dels är vi båda födda och uppvuxna i Sandviken, dels kom Rolf att bo hos mig och min dåvarande man, när vi bodde i ett hus i Kolmårdsskogarna mellan Åby och Krokek.

Artikelbild

| Naturen finns med på många tavlor av Rolf Lindqvist.

– Då var han bara tonåring och redan inriktad på att bli konstnär och i Kolmården fick han onekligen tillgång till många fina motiv.

– Absolut, säger Rolf Lindqvist. Och redan då hade jag som 18-åring hunnit ha min första konstutställning hos SSU i Sandviken och sedan dess har mitt konstnärsskap bara rullat på.

Artikelbild

| Rolf Lindqvist från Gotland är en av konstnärerna som just nu ställer ut hos Gallerili i Skärkind.

Hur känns det att få ställa ut hos Lili Stenmark?

– Det känns fantastiskt kul. Vi har ju inte setts sedan början på 1970-talet och jag märkte redan på den tiden att hon var konstintresserad, men jag hade ingen aning om att hon numera hade ett eget galleri. Så jag vill väldigt glad, när hon bad mig komma och hänga upp en utställning.

Artikelbild

| Hästar i form av både skulpturer och tavlor, visas upp av Ingrid Hjärne hos GalleriLi.

Förutom Rolf Lindqvist är även konstnären Ingrid Hjärne från Trosa med i den här första höstutställningen, där hon visar upp både tavlor och skulpturer med hästmotiv.

Hur ser det ut framöver på utställningsfronten i galleriet?

Artikelbild

| Höstens första utställning med två konstnärer, pågår just nu hos GalleriLi i Skärkind.

– I slutet av september har jag en utställning med tre konstnärer, nämligen Anne Giertz från Söderköping som visar textilkonst, Stina Nilsson Bassel, akvarell och Britt Åberg, glasmålning.

– Och i slutet av oktober kommer nästa utställning, med Gun-Britt Lännstam Oskarsson, måleri samt Stine Hee skulpturer i lera, innan min jubileumsutställning sedan väntar i december.

Jubileumsutställning?

– Ja, det blir min 100:e konstutställning och där kommer man att få se afrikanskt måleri, Tingatinga. En konststil från Dar es-Salaam i Tanzania, där jag själv varit på besök och sett konsten på plats. Men nu kommer det delar av den hit till Skärkind och det känns mycket spännande, säger Lili Stenmark.