Föreningen bjöd lördagens cirka 120 besökande på grillad korv och dryck tillsammans med LO och Coop. Finspångsungdomar på plats sålde diverse produkter tillsammans med sina lärare för att finansiera en resa till Anne Frankmuséet i Holland, inom ramen för Finspång mot rasism. Även en Fargo-lastbil från 1940-talet visades upp.
Varje heltimme började med en kort bakgrundsbeskrivning av föreningens ordförande Jan-Erik Svenblad om varför lägret byggdes. Därefter blev det rundvandring på lägerområdet under Jan-Eriks ledning för att se och få information om de lämningar som finns efter lägret, från vattenverket via stensättningar efter de odlingslotter som fanns på lägret och olika husgrunder för att sedan avslutas vid resterna efter lägerbastun. Under guidningen fanns det också möjlighet att ställa frågor. Arno Aarna medverkade med sina personliga minnen, kartor och bilder från lägertiden.
– Det är jättekul att så många intresserade åhörare kommer för att ta del av våra nya forskningsrön och vi hoppas kunna återkomma under nästa år med flera nyheter och även andra fordon. Vi tycker att det är mycket viktigt att informationen om lägret sprids och också att vi kan berätta hur Sverige i en tid när det var knappt om de flesta resurser och det mesta var ransonerat ändå klarade av att ge mat och tak över huvudet åt alla de flyktingar som då kom till vårt land från krig och förföljelser, säger Jan-Erik Svenblad, ordförande i Föreningen Doverstorps flyktingläger.
Lägret byggdes upp av Civilförsvarsstyrelsen. Det planerades ursprungligen för att inkvartera svenska civilpersoner, som skulle evakueras från närheten av militära mål om Sverige skulle ha blivit indraget i Andra världskriget.
– Nu byggdes det istället upp för att härbärgera, först flyktingar från Estland från våren 1944 till våren 1945, då det istället kom att inrymma polsktalande kvinnor som kommit till Sverige med de Vita bussarna. Lägret stängdes vårvintern 1946, då de som bodde kvar där flyttades till andra läger. Totalt bodde omkring 8 000 flyktingar i Doverstorpslägret under de två år lägret var öppet, berättar Jan-Erik Svenblad.