Döms till sju års fängelse för dråpförsök

Det var under Karnebåtfestival i somras som polisen larmades om ett bråk där minst två personer som knivskurits svårt.

21-åringen döms till fängelse för försök till dråp.

21-åringen döms till fängelse för försök till dråp.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyheter2020-01-28 13:30

Två män fördes med livshotande skador till Vrinnevisjukhuset och en av två män, en 21-årig man, som greps anhölls och häktades senare misstänkt för mordförsök.

På tisdagen föll domen vid Norrköpings tingsrätt - fängelse i sju år för försök till dråp.

Rätten menar att mannen saknade uppsåt att döda, men att han var likgiltig inför om de båda andra männen faktiskt dött av hans knivhugg.

Rätten menar också att han hade skäl att försvara sig eftersom han upplevde situationen hotfull och att  "de andra" var många fler, men att övervåldet inte stod i proportion till den möjliga faran. Som inte heller förstärktes.

De två kompisarna ska enligt förundersökningen ha maskerat sig innan de tog en sen buss från Norrköping till Valdemarsvik. När de klev av bussen mötte de två för dem okända personer som frågade om de hade narkotika att sälja.

Bråk uppstod när två kusiner på väg hem på natten gick emellan för att avstyra bråket, men istället blev de båda männen svårt knivskurna.

Den nu dömde 21-åringen hade då sprungit från platsen men återvänt och en väktare kunde lägga ner honom på marken. 

Under rättegången tidigare i år, var även den nu dömde mannen uppenbart tagen av situationen, han ska ha använt narkotika vid tillfället och har därför inte helt tydliga minnesbilder av hela förloppet.

Manne ska stanna i häkte tills dess domen vinner laga kraft.

Han ska även betala skadestånd till de båda brottsoffren.

Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!