– Det är ett jättespännande projekt, säger Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Projektet ska löpa över ett år, med start i augusti-september, men kan efter utvärderingen efter våren 2019 komma att permanentas.
Olle Vikmång berättar om bakgrunden:
– Mer och mer av samhället blir digitaliserat på olika sätt. Jag ska inte säga att det är omöjligt i dag att leva utanför det digitala, men det är väldigt mycket svårare.
– Både den digitala kompetensen, men också tillgången till datorer och annat är ganska ojämlikt fördelat. Nästan alla svenskar finns på internet, på ett eller annat sätt, och har tillgång till det, men det är ändå väldigt ojämlikt i vilken utsträckning man har det i hemmet eller vilken kunskap man har, säger Olle Vikmång.
– Det där är dels väldigt beroende av ålder, det finns en stor generationsklyfta i det, men också utifrån socioekonomiska förutsättningar – det finns väldigt många i Norrköping idag som inte har dator hemma till exempel. Det finns många familjer där föräldrar är beroende av barnens kompetens, vad de lär sig i skolan.
– Därför har vi bestämt oss för att satsa på det här pilotprojektet i Hageby. Alla våra kommunala verksamheter, bibliotek, kulturskola, museer och Cnema är delaktiga i projektet. Vi kommer att utgå från biblioteket i Mirum.
– Vi kommer också att försöka genomföra det i samarbete med föreningslivet, men också universitetet som finns i dag i Mirum genom läxläsningsverksamhet.
Tanken är att man genom kulturskapande genom kulturskolan eller verksamhet genom museerna, genom digitala verktyg, ska lära sig teknik.
– Det kan handla om att jobba med Hagebys historia och nutid, och synliggöra den via digital teknik, säger Olle Vikmång.
Tanken är också att utöka lokalerna kopplat till biblioteket, och där få in kulturskola. Kulturskolan ska bygga upp en digital musikstudio.
Projekten ska ske i samarbete med de som bor och verkar i Hageby.
Olle Vikmång tänker sig en bred målgrupp, från barn och ungdom till vuxna. En projektledare ska tillsättas.
Förslaget till kultur- och fritidsnämnden är att 750 000 kronor av den så kallade Hagebymiljonen som finns i budgetanslaget för 2018 avsätts till pilotprojektet.
Stadsbiblioteket och Kulturskolan har sökt pengar från Kulturrådet. Kommunen har även sökt pengar från den nya statliga myndigheten Delegationen mot segregation, där det finns mycket pengar att söka för Sveriges mest segregerade områden.
– Norrköping har gått in med en stor intresseanmälan för att få ut resurser därifrån, och det här projektet är en av de delar som ligger med i intresseanmälan.