Norrköping växer. Mellan januari 2016 och januari 2017 har medborgarantalet ökat med ungefär 2500 personer. En ansenlig tillväxt. Nu finns närmare 140 000 Norrköpingsbor. 85 av alla dessa personer är valda som ledamöter till Norrköpings fullmäktigeförsamling. I går eftermiddag samlades de folkvalda ledamöterna för att hålla ett ordinarie möte. Jag var där.
På ett fullmäktigemöte samsas stort och smått. I många stora frågor finns inga avvikande meningar. Många mindre frågor kan däremot vålla häftiga debatter. Det där har att göra med att tunga frågor om till exempel detaljplaner och översiktsplaner nästan alltid har beretts under långa tider i de kommunala förvaltningarna. Åsiktsskillnader och jämkningar har genomförts och hanterats i styrelser och nämnder och i rådslag. När saken kommer till fullmäktige är det mesta sagt som behöver sägas. Men så var det inte riktigt igår. Tvärtom faktiskt.
Först några ord om att mötet i går inleddes lätt dramatiskt. Kommundirektören Martin Andreae begick debut i talarstolen. Han hade önskat att hans första framträdande hade gällt något trevligt ärende. Så blev det dock inte. Mänskan spår men verkligheterna rår. Så är det. Kommundirektören fick berätta - vilket du kan läsa mer om i Folkbladet idag - att kommunen polisanmält sig själv för bristande konkurrensutsättning av upphandlingar av IT-tjänster. Chefen för IT har fått lämna sitt jobb och det är "besvärande" att så många människor på IT-avdelningen under många år känt till bristerna utan att någon agerat, sa Martin Andreae.
Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) var föredragande på en av kvällens stora frågor. Saken gällde "Gatukostnadsutredning för detaljplan för del av Marby 6:4 med närområde (Marbystrand) inom Dagsberg i Norrköpings kommun." Det heta i denna sak är att de boende i Marby - som är ett så kallat omvandlingsområde där fritidsbostäder stegvis förvandlas till permanentboende - ska betala cirka 130 000 kronor för att få ordentliga vägar och gator.
Detta är en "följetong" som pågått under fem år, sa Fredrik Bergqvist (M). Han och moderaterna Sophia Jarl och Ingrid Cassel var kritiska till den föreslagna "standarden" i gatukostnadsutredningen. "Finns det verkligen behov av 60 meter breda vägkorsningar ute i ett område vars vägar egentligen är ett slags återvändsgränd för 3-400 boende i området?", frågade sig Bergqvist och yrkade på återremiss av den del i ärendet som handlar om gatukostnaderna.
Kikki Liljeblad tände till: "Blir det återremiss så går vi tillbaka till samrådsstadiet. Projektet kommer att försenas med ett år. Och det bara för att ni ska ta billiga politiska poäng", sa Kikki Liljeblad.
Darko Mamkovic är gruppledare för Sverigedemokraterna. Han och SD ändrade sig under mötet. I Kommunstyrelsen var SD positiva till förslaget till detaljplan och till gatukostnader.
– Vi har tagit intryck av det Moderaterna har fört fram, sa Darko Mamkovic.
Miljöpartiets Mia Sköld och Bengt Cete yrkade för sin del återremiss på detaljplanen eftersom en förskola planeras att byggas på åkermark.
– Ett sånt bygge ska prövas mot Miljöbalken. Så har inte skett, sa Bengt Cete.
I ett spänt läge av debatten bad Kikki Liljeblad om tillåtelse att få ge stadsbyggnadsdirektör Hans Revenhorn ordet för att han skulle kunna förtydliga hur besluten om detaljplan och gatukostnader hänger ihop.
När saken skulle avgöras efter ett par timmars debatt visade det sig emellertid att M och SD inte fullföljde återremissen. Hade de gjort det hade gatukostnadsförslaget stoppats. Jag frågade Sophia Jarl varför de gjorde som de gjorde?
– Vi tog intryck av vad Hans Revenhorn sa i debatten, sa Sophia Jarl.
– Som en bättre basketmatch. Argumenten fick stämningen att vända flera gånger, var omdömet från kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S efter debatten.