Delar av termos hittad efter ny explosion

Att kriminella använder termosar att förpacka sprängmedel i och använda som bomber är inget nytt, men har aktualiserats på nytt.

Delar av en termos hittades efter explosionen på Södermalm i Stockholm natten till torsdagen.

Delar av en termos hittades efter explosionen på Södermalm i Stockholm natten till torsdagen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Polisiärt arbete2019-10-19 06:45

I september hittade polisen i Gävle ett antal termosar fyllda med sprängmedel, i tisdags omhändertogs explosiva föremål av polisen i Malmö. Där beskrivs föremålen av ett vittne som en termos med pinnar fasttejpade. 

Natten mot torsdag exploderade det en detonation på Södermalm i Stockholm. Också där säger ett vittne att man sett bitar av en termos på gatan efter explosionen.

I Norrköping har det under senare år skett flera, hittills ouppklarade, kraftiga detonationer. Bland annat så blåstes hela frisersalongen "Guldsaxen" ut vid ett attentat i april i år.

Den utredningen står och stampar bland annat eftersom de som sitter på information inte är så intresserade av att prata.

Den tekniska utredningen drog också den ut på tiden eftersom det var svårt att hitta rester av det som orsakat explosionen. Men något spår av en eller flera termosar ska inte polisen hat hittat.

–  Vi har inga indikationer på att någon termos skulle ha förekommit. Varken vid den sprängningen eller i någon annan sprängning i vårt område, säger kriminaltekniker Allan Jensen.

Att använda sig av ståltermosar fyllda med sprängämne ska dock inte var ett nytt sätt för kriminella att tillverka bomber på, trots att det fått stor uppmärksamhet senaste tiden.

Flera av sprängningarna i Norrköping är "polisiärt uppklarade", men man kan inte leda i bevis vad som hänt och vem som ligger bakom och därför kan inte heller åklagare väcka åtal.

Karta: Sankt Persgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!