I november bestämde sig Eleonor Håkansson och Rebecca Mazur, båda lärare på Viggetorpsskolan, för att ansluta sig till organisationen Nattvandrarna. Där är arbetet tänkt att kunna erbjuda stöd och hjälp till ungdomar som är ute under kvälls- och nattetid.

– Det känns jättepositivt att kunna göra någonting för ungdomarna i våran lilla by, säger Rebecca Mazur.

Eleonor Håkansson fyller i:

Artikelbild

| Eleonor Håkansson och Rebecca Mazur vill få ungdomarna att känna sig sedda.

– Vi har inga egna barn som är ute de tiderna, de är lite yngre. Det här är mer av en samhällsinsats och att göra något för de här ungdomarna som finns där ute som kanske inte har samma förutsättningar, säger hon.

Vad är syftet med er organisation?– Att visa att det finns vuxna som bryr sig och som vill deras bästa. Vi tänker att även om vi inte kan nå alla kan vi kanske nå någon. Når vi en person så är det bra och att vi samtidigt lämnar något spår av att det finns vuxna som man kan ta hjälp av, säger Eleonor Håkansson.

I samband med vandringarna är målet att i framtiden kunna samarbeta med polisen och socialtjänsten.

– Polisen och socialtjänsten har gjort en inventering för att se vart ungdomarna befinner sig och mellan vilka tider. De nattvandrare som har varit med ett tag och även socialtjänsten säger att uppdraget har förändrats lite över tid. Förr i tiden var det mer arrangemang för gymnasieskolor och högstadieskolor med discon och liknande. Det är inte på samma sätt nu, säger Eleonor Håkansson.

Artikelbild

| "Det känns jättepositivt att kunna göra någonting för ungdomarna i våran lilla by", säger Rebecca Mazur.

När brukar ni inleda vandringarna?

– Sist hade vi samling 17.30, men tidpunkten är väldigt behovsstyrd. Vet man om att det finns planerade fester försöker man ju flytta tiden. Då kan vi täcka så mycket av både kvällen och natten som möjligt, säger Eleonor Håkansson.

– Man behöver kanske inte haka upp sig på att det heter nattvandrare. Nu är det ju lika mörkt vid 19 som det är under natten, säger Rebecca Mazur.

I dag finns det omkring sju nattvandrare i organisationen i Finspång, men förhoppningen är att fler ska ansluta sig i framtiden. Den 7 januari 2019 håller Nattvandrarna möte för att informera och rekrytera fler medlemmar.

– Det är ett datum som vi gärna slår ett slag för. Där är alla som är intresserade välkomna att vara med på mötet. Ju fler vi är desto oftare kan vi träffas, säger Eleonor Håkansson.