De kriminella gängen finns kvar - och växer

Flera av de kriminella gängen är etablerade i Sverige, i Linköping eller i Norrköping, numer oftare av sina supporterklubbar.

HA har tagit ner skylten men reviret har hittills bevakats av supporterklubben Red Devil.

HA har tagit ner skylten men reviret har hittills bevakats av supporterklubben Red Devil.

Foto: Folkbladet

Brottslighet2019-09-14 06:46

Bandidos MC är en internationell kriminell motorcykelklubb som grundades i Texas 1966. Det är dock i Sverige, på grund av den lagstadgade föreningsfriheten, förbjudet att klassa organisationer som kriminella; här ser man istället på individnivå. Bandidos slogan är: "We are the people our parents warned us about". 

Supporterklubb:

X-Team

I Sverige etablerades Bandidos när Helsingborgsklubben Morbids MC 1994 utsågs till så kallat hangaround chapter till Bandidos, och sedan blev fullvärdig avdelning 1995. Idag finns klubben etablerad i flera svenska städer, bland annat i Linköping. Bandidos medlemmar har varit inblandade i otaliga brutala våldsdåd. Ofta utförs det kriminella grovjobbet av supporterklubben X-Team.

No Surrender

Bildades i Holland i februari 2013 och finns i flera länder och med flera avdelningar, bland annat Belgien, Tyskland, Spanien, Marocko, Turkiet, och Danmark. Många av medlemmarna är avhoppade gängmedlemmar från bland andra HA och Bandidos.

Original Gangsters, OG, är ett kriminellt gäng med bas i Göteborg som också har medlemmar i bland annat Stockholm, Södertälje och Malmö.Ledare och grundare av verksamheten är Denho Acar, som bildade Original Gangsters bildades i Bergsjön, Göteborg 1993 tillsammans med två barndomsvänner.

Tidigare var nuvarande president i No Surrender,  Geofrey Kitutu vice president i OG och tog över presidentskapet efter Denho Acar under flera år. Nu är Mike Strick ledare för OG.

Black Cobra är ett av de största kriminella nätverken i Danmark och Sverige. Enligt svensk polis har organisationen  etablerat sig främst i Malmö, men också i flera Stockholmsförorter. 

Hells Angels Motorcycle Club (HAMC), grundades i USA efter andra världskriget och finns idag spridd över västvärlden och några länder till. Många medlemmar förekommer i en rad olika kriminella sammanhang såsom utpressning, narkotikahandel samt beskyddarverksamhet och det är vanligt att medlemmarna är kriminellt belastade. Även i Sverige är majoriteten av medlemmarna straffade för brott. Ska ha lämnat Norrköping och lokalen på Stockholmsvägen för et par år sedan. Reviret bevakas sedan dess av supporterklubben.

Supporterklubb: 

Red Devils MC har funnits i Sverige sedan 2001 i form av Red Devils MC Sweden

Red Devils Mc har fått en stor internationell spridning med avdelningar i stora delar av världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!