De har haft samma hyresvärd – i 50 år

På Café Vetekornet i Norrköping samlades under torsdagen en skara "50-åringar" för att hyllas för lång och trogen tjänst – som hyresgäster.

"Det brukar vara jätteuppskattat", säger Roger Glemhorn, förvaltningschef Hyresbostäder om festligheterna.

"Det brukar vara jätteuppskattat", säger Roger Glemhorn, förvaltningschef Hyresbostäder om festligheterna.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-12-06 14:00

Inne i lokalen skrider en och annan rullator fram när de inbjudna samlas och slår sig ner vid de uppdukade borden. Det är Hyresbostäder som har bjudit in alla sina ”50-åringar” på lite festligheter.

– Idag uppvaktar vi de som har haft hyreskontrakt hos oss i 50 år. Det är väl värt att göra det, om man har varit hyresgäst hos oss så ska man få någon premiering utöver att bara få bo hos oss, säger Roger Glemhorn, förvaltningschef hyresbostäder.

Med på festligheterna är totalt 26 hyresgäster som bjuds på lunch, blomsterkvast, en liten gåva och ett diplom. 

– Vi tycker att det är en trevlig gest och det brukar vara jätteuppskattat, säger han.

Traditionen med att uppvakta sina trogna hyresgäster har pågått i över 15 år, men det blir allt färre som bor kvar så länge. 

– Det var betydligt fler för bara tio år sen. Då var det säkert fler ”50-åringar” än vad det är nu. Man är lite mer rörlig idag och hittar andra boendeformer och så vidare, säger Roger Glemhorn.

En av de trogna gästerna är Lars Åke Johansson, han visar glatt upp ett hyreskontrakt, daterat 1987. Familjen flyttade dock till Ektorp tidigare än så, men då gick flytten till den nuvarande lägenheten. 

Vad kommer du ihåg från när ni flyttade till området? 
– Det var ganska nytt då och det var mycket bättre. Mycket grönt och fint, det sköttes väldigt bra. Det har blivit lite sämre med skötseln runtikring och det har det blivit förstörelse. Men annars är det bra, lägenheten har jag gjort en hel del själv i så den är mer personlig prägel på, säger han.

Lars Åke berättar att de har trivts bra som hyresgäster och att han tidigare har engagerat sig i området de bott i.

– Jag har spolat isbana i parken, och hållit i trygghetsvandring –  vi höll på i 17 år. Vi hade bra samarbete med polisen, de var med och trygghetsvandrade. Vi hittade stulna motorcyklar och cyklar i källaren, jag hittade till och med knark. Jag har jobbat i tullverket så jag vet var det var för grejer. 

Någon flytt är det inte på tal om vare sig för Lars Åke eller för Vivianne Åström som också besökte festligheterna. Hon säger att initiativet från hyresbostäder är bra, men tycker att de kan bättre.

– Jag tycker man kunde fått en gratishyra (skratt). Man har varit trogen och betalat hyra ordentligt så kan man tycka det, avslutar Vivianne Åström.

Lars Åke Johansson, en av de trogna hyresgästerna.
Lars Åke Johansson, en av de trogna hyresgästerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!