Tv-krönika Det finns flera program som skildrar kontrollfreakiga brudar som styr över sitt bröllop med järnhand. Allt går ut på att de är prinsessan som ska vara så vacker som möjligt och att allt måste vara så perfekt sagolikt som möjligt. Sen finns det de som är tvärtom. I Barnkanalens "Fixa bröllopet" får barnen bestämma och när min kompis döttrar blev antagna till programmet gick de in med hull och hår på skräcktema. Det betyder att om min kompis nån gång hade närt några prinsessdrömmar så var det hejdå till dem nu. Här var det ju fulare desto bättre när hon sminkades till häxa. Och jag hade förmånen att få vara gäst den här varma majdagen när det spelades in. Vi gäster hade det lätt, vi behövde inte stå framför kamerorna femtioelva gånger. Vi fick vänta i utomhus i skuggan till själva vigseln. Brudparet (som var kraftigt sminkade - i synnerhet bruden) fick svettas under lampor i tagning efter tagning. Resultatet blev dock ett minne för livet för hela familjen. Och vem kan väl egentligen vänta sig mer av sitt bröllop? På fredag sänds avsnittet och jag kommer för ovanlighetens skull se på Barnkanalen en fredagskväll.

Ikväll visas en film om diabetes på TV3. Den heter "Att leva utan att dö" och är en dokumentär där en rad kända ansikten medverkar. Förhoppningsvis ökar detta medvetenheten kring sjukdomen. Det hoppas man också åstadkomma med Diabetesgalan (TV3 och Viafree) på tisdag nästa vecka. Molly Sandén och Jon Henrik Fjällgren uppträder. Programleder gör Peter Jidhe. Jag hoppas att de insamlade medlen inte bara hamnar i läkemedelsbolagens fickor utan också hos de som forskar på hur det vi äter påverkar sjukdomen. För det går att äta sig symtomfri från diabetes typ 2. Jag har själv gjort det. Och för typ 1 finns det många exempel på personer som med omlagd kost får ett jämnare blodsocker och därmed högre livskvalitet. Men det behövs forskning så att det inte bara blir anekdoter.

SVT har släppt en trailer för årets julkalender. Det är en äventyrsserie som ser ut att ha inspirerats av Stargate, Indiana Jones och Kenny Starfighter. Äventyr brukar vara populärt men bara om det också finns en julkänsla. Det finns i alla fall snö i trailern så så långt bådar det gott.

Två kvinnor i övre medelåldern som ledsnat på tillvaron beslutar sig för att råna en bank. Det låter som upplägget i en feelgood-roman men är premissen för TV4:s nya serie "Enkelstöten" som har premiär på onsdag. I huvudrollerna syns Sissela Kyle och Lotta Tejle.

Nu när tredje säsongen av "Gåsmamman" är över undrar man mest hur inte socialen varit inkopplad tidigare. Som när Sonja åkte i fängelse. Hennes nya kille får ju inte automatiskt vårdnaden om hennes barn så där bara.

Serien är faktiskt ingen svensk originalidé utan är baserad på nederländska serien "Penoza". Det har även gjorts en amerikansk version, "Red widow". Den fick dock bara en säsong och en del dåliga recensioner. Det holländska originalet däremot har gjorts i fem säsonger och fått både nomineringar och priser.