Den brasilianske författaren Paulo Coelho är kanske mest känd för sin bok "Alkemisten" som kom ut 2002. I höstas kom hans "Elva minuter". Lagom till bokmässan i höst kommer nya "Zahiren" ut på svenska bokdiskar.
Boken handlar om en kvinnlig utrikeskorrespondent som är gift med en författare. När frun plötsligt försvinner blir mannen besatt av tanken att hitta henne igen. Letandet för honom bland annat till Kazakstan.
- En zahir är en tanke som intar en och som man inte kan bli fri från, berättar Lena Stjernström på Bazar förlag som ger ut "Zahiren" i Sverige.

<span class="mr">Verklig förebild
</span>Huvudpersonen i boken, den kvinnliga reportern Esther, har en verklig förlaga, skriver brittiska Guardian. Sunday Times utrikeskorrespondent Christina Lamb träffade Coelho och gjorde en intervju med honom för två år sedan. Samtalet gav ett så starkt intryck att Coelho använde Lamb som utgångspunkt för sin bok.
- Jag fick reda på det först när han skickade ett exemplar av boken. Jag var hälften smickrad, hälften förskräckt, men det visade sig att hon (Esther) är intressant och orädd, säger Christina Lamb till Guardian.
Christina Lamb beskriver Coelho som en intressant och karismatisk person. De pratade mycket om Lambs vistelse i Irak och svårigheterna i att försöka kombinera arbetet som krigskorrespondent med det vardagliga livet hemma.

<span class="mr">Fler gjorde anspråk
</span>Coelho beslöt sig för att erkänna sin inspirationskälla efter att andra kvinnor började göra anspråk på att vara Esthers förlaga. Bland andra hävdade brasiliansk press att chilenskan och ex-Miss Universum Cecilia Bolocco, en italiensk skådespelerska och en rysk designer att de var den "riktiga" Esther.
"Zahiren" översätts just nu till svenska men har redan hunnit bli mycket populär utomlands. Enligt Guardian lanseras "Zahiren" i 83 länder och på 42 språk. Runt åtta miljoner exemplar trycks över hela världen.