Förra årets lyckade premiärsatsning följs upp och dubbleras. Fjolårets fem festivaldagar blir hela tio i sommar, mellan 10 och 19 augusti.

Festivalens konstnärlige ledare Lars Wassrin tror att fjolårets totala publiksiffra på 5 000–6 000, kommer bli dubbelt så stor.

– Förra året låg festivalen efter sommarlovet, nu har vi lagt den tidigare. Vi har massor av verksamhet igång, från klockan 13 till 22 på kvällen, säger han.

Artikelbild

| Henrik och Louise, alias Henrik Agger och Louise Bjurholm Euler, visade upp delar av sin kommande föreställning.

Bland de bokade akterna finns artister från bland annat Brasilien, Finland och Frankrike. Norrköpingsbördiga Sirqus Alfon, som förra året kammade hem priset för bästa föreställning på en av världens största scenkonstfestivaler (Adelaide Fringe) och som även har figurerat i America´s Got Talent, är ett annat inslag.

En nyhet är att Finspångs kommun, inom ramen för Nycirkus Öst, kommer att arrangera cirkusresidens under sommaren. Resultatet blir till exempel ett uruppförande av ett helt nytt verk kallat "TVÅ" av Henrik & Louise, två av Sveriges mest etablerade cirkusartister. Parakrobaterna Henrik Agger och Louise Bjurholm Euler är utbildade i Moskva och kända från bland annat Cirkus Cirkörs föreställningar.

Vid fredagens pressträff i Kulturhuset presenterade duon några smakprov från sin repertoar.

– Fantastiskt att Lasse och Finspång satsar på det här. Det behövs fler festivaler. Det här är enda renodlade nycirkusfestivalen i Sverige, förhoppningsvis kan det inspirera andra att våga satsa. I många länder i Europa är det väldigt stort, vi vill att fler ska upptäcka detta, säger Louise Bjurholm Euler.

Artikelbild

| Karoline Aamås från Cirkus I love you visar upp sina färdigheter på hög höjd, i samband med fredagens pressträff i Kulturhuset.

Love Kjellsson och Karoline Aamås från Cirkus I love you visade också upp sin fusion av livemusik och cirkus på scenen i Kulturhuset.

– Vi är ett cirkuskompani, som totalt består av åtta akrobater från Danmark, Finland, Frankrike, Norge och Sverige, säger Karoline Aamås.

Artikelbild

| Louise Bjurholm Euler berättade om Cirkus I love yous föreställning.

Det kommer bjudas på högkvalitativ cirkus från hela världen i de två stora cirkustälten i Slottsparken i Finspång. Det blir även flera utomhusföreställningar i Bruksparken.

– Vi har fått en helt ny kulturscen och nu kan vi öppna dörr efter dörr. Det är underbart att hela Östergötland får ta del av det här, säger regionrådet Anita Jernberger.

Artikelbild

| Festivalens konstnärlige ledare Lars Wassrin tror på mellan 10 000 och 12 000 besökare totalt.

Sisus Sirkus galna upptåg på hög höjd, brasilianska Tutu Marques, feministisk punkcirkus med M.P.A.C., den beryktade föreställningen Hairy Tales, Östgötateaterns nya familjeföreställning, Lalla and The Amazing Others högtflygande trapetsteaterföreställning och Pop-up med medverkande från Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro är fler exempel.

– Vi är otroligt stolta över att ha haft en festival och att vi ska ha en till. Finspångs vision är att vara en attraktiv kommun. Nycirkus står för livskvalitet, öppenhet och nytänkande och känns given att ingå i vår vision, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).

Artikelbild

| - Det är underbart att hela Östergötland får ta del av den här nycirkusfestivalen, säger regionrådet Anita Jernberger.

– Mina förväntningar är mycket högre i år, efter förra årets premiär. Jag längtar redan till augusti, konstaterar utbildningsrådet Stefan Carlsson (V), som är politiskt ansvarig för kulturfrågor.

Många av föreställningarna ges även som skolföreställningar. Det bjuds också på prova på-aktiviteter, workshops och seminarier för barn, ungdomar och vuxna, exempelvis Barnens byggskola med NCC samt ett konstnärligt projekt med den lokale konstnären Olav Lunde, som bygger en skulptur live under festivalperioden tillsammans med tonåringar från Finspång.