Solen skiner över de cirka 15 husvagnarna som står uppställda i skogsgläntan på Vikbolandet. Daniel Andersson heter denna veckas campingvärd. Han har varit på olika nakencampingar sedan 1996.

– Jag kommer från ett religöst hem där alla var ganska pryda. Jag solade naken i smyg. Det var skönt att slippa krångla med badkläder. Nu har jag berättat för familjen. De sa att det var mitt val och dömer mig inte men jag skulle bli väldigt förvånad om de kom hit och hälsade på.

På en resa i Frankrike hamnade Daniel av en slump på en nakencamping. Det vad då han fattade tycke för att campa naken och gemenskapen som ofta uppstår på nakencampingar.

– Det är friheten, att slippa bry sig. Ingen tycker att det är konstigt eftersom alla är nakna. På den här campingen är det en väldigt skön atmosfär till exempel.

Daniel är inte naken jämt, till skillnad från de som helhjärtat lever efter naturismen. Men han tycker att det är behagligt att vara det när tillfälle ges. Till en början var Daniel tyst om vad han gjorde på sin semester men han började öppna upp sig mer och mer allt eftersom.

– Man kanske inte säger till folk man träffar första gången att man brukar åka till nakencampingar. Om man söker på naturism på nätet kan man få en konstig bild av vad det innebär och jag vill inte bli förknippad med den bilden. Jag vill bara känna frihet, jag tycker det är skönt att kunna vara naken när jag vill vara naken.

Daniel vill också förtydliga att nakencampingar inte har någonting med sex att göra.

– Nakenbad är i allmänhet ganska avtändande. Man har inte den approachen. Du ser hur en människa ser ut direkt och det tar bort spänningen. Vi har en del fester och tillställningar här men då är det påklätt, det ska inte förekomma sexuella anspelningar.

Daniel anser att det är mer accepterat att vara naken utomlands, till exempel i Tyskland och i Frankrike. I Sverige har vi blivit mer pryda, speciellt de senaste 20 åren.

– Jag märker en markant skillnad. Man ser personer som har kalsonger i bastun på badhuset och skyler sig i omklädningsrummen. Det kan vara olika religioner som vi ser mer av i Sverige men också det perfekta vi ser i till exempel reklam. Man tror att man måste se perfekt ut.

Men vad är då det bästa med att vara naken?

– Då måste jag få ställa frågan, vad är det som är så bra med att vara påklädd?