Under onsdagen arrangerades den tjugonde "Byggdagen" i Norrköping. På Flygeln möttes flera hundra människor från bygg och fastighetsbranschen i stort för att höra på föredrag, mingla och umgås under en eftermiddag.
Stämningen var uppsluppen. Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) har ett särskilt ansvar för samhälls- och stadsbyggnadsfrågor.
– Det är helt otroligt egentligen. För bara några år sedan stängde vi skolor på grund av elevbrist och det fanns ett stort överskott på lägenheter i Norrköping. Nu är läget helt annorlunda. Och det byggs som nästan aldrig förr, sa Kikki Liljeblad till Folkbladet.
Reidar Svedahl (L) var inne på samma tema när Folkbladet fick en kort pratstund med kommunalrådet Svedahl under en paus i evenemanget.
– En viktig sak som påverkar hela Norrköping och inte bara alla som flyttar in i nya lägenheter är att varje människa kan se och uppleva att man lever i en växande stad som utvecklas. Sådant lever kvar och skapar optimism och framtidstro, sa Reidar Svedahl.
Enligt Norrköpings fastighetsdirektör Hans Revenhorn får vi gå tillbaka till slutet på 1960-talet för att komma i närheten av 2015 års nivåer - drygt 1000 nya lägenheter i produktion.
– Då jämför vi alltså med de tider då miljonprogrammet byggdes i Sverige; hela stadsdelar som till exempel Ringdansen anlades snabbt med hus som byggdes i särskilda fabriker, berättade Revenhorn för Folkbladet.
En ögonblicksbild från Ringdansen just idag 26 oktober visar varför byggandet är sådan viktig fråga.
Det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder har drygt 850 lägenheter i Ringdansen. Enligt företagets hemsida finns det idag endast tre (3) lediga lägenheter!
På Byggdagen för fyra år var stämningen väsentligt mindre uppsluppen än idag. Trots en påtaglig bostadsbrist tvekade byggföretagen att dra igång. En av punkterna i programmet på det årets Byggdag var en medverkan från kommunens "Byggakut".
Strax före jul 2012 hade fullmäktige i Norrköping beslutat att inrätta en "Byggakut". Mårten Arnberg (S) och Robert Tenselius (M) utsågs att sköta Byggakutens uppdrag att "arbeta för att undanröja hinder så att planerade bostadsbyggnadsprojekt på byggfärdig mark kan komma igång. Den ska vid behov av kommunala beslut kunna initiera ärenden i berörda nämnder och styrelser." (Fullmäktiges beslut 17 december 2012)
Då var årstakten ungefär 160 lägenheter per år. En mycket låg siffra. Norrköping hade en allvarlig bostadsbrist. 8 april 2013 skrev Folkbladet om situationen med rubriken "3000 i kö till tio lägenheter."
Byggakutens uppdrag var att fram till 2014 bidra till att årstakten gick upp till 400 nya lägenheter per år.
– Byggakuten spelade nog en viss roll för att byggandet snabbt började öka i omfattning. Framförallt var tajmingen viktig. Alla kunde se att kommunen tog saken på allvar, att en sosse och en moderat skötte uppdraget ihop visade på stabilitet över eventuella majoritetsskiften och steg för steg kunde vi se hur olika byggherrar vågade dra igång sina projekt, sa Mårten Arnberg till Folkbladet i går.
Enligt Mårten Arnberg hade det stor betydelse att Lundbergs började sitt stora projekt i kvarteret Lyckan mitt i stan.
– Att HSB satte spaden i marken för etapp 1 på Ljurafältet var nog också en viktig sporre för andra byggherrar, tror Mårten Arnberg.
På årets Byggdag var några av Norrköpings grannar inbjudna att berätta om hur byggandet utvecklas i Finspång, Linköping och Söderköping. Johan Cöster från Söderköping kunde rapportera om färdiga, påbörjade och planerade bostäder på en mycket hög nivå.
– Vi siktar på 11-1200 nya lägenheter fram till 2015. Med den nya Förbifarten av E22 och med planskild bil- och båttrafik vid kanalen kommer Söderköping att hamna lika nära Norrköping som Jursla och Åby, sa Johan Cöster.
Mer att läsa: Byggproblem i Norrköping
Jan Erik Heintze hade också mycket spännande att berätta om en växande byggsektor i Finspång. Det nya Vårdcentrum byggs snart. På det gamla sjukhusområdet frigörs mark för ett nytt bostadsområde och dt byggs ett - och kanske fler - höghus i Finspång.
– En viktig sak gäller riksväg 51 västerut mot Örebro. Vägen är dålig och ett hinder för såväl transporter som arbetspendling från Örebrohållet. Nu är det klart att riksväg 51 blir en Förbifart västerut vilket utöver andra fördelar också frigör central mark för bostadsbyggande sa Heintze.
Bill Eriksson från Linköping valde att bland annat berätta om det stora byggprojektet Vallastaden som redan har ungefär 1000 lägenheter i produktion.
– Med Vallastaden förtätar vi staden och börjar att bygga ihop Universitetet med övriga Linköping på ett spännande sätt, berättade Bill Eriksson.
Norrköpings fastighetsdirektör Hans Revenhorn betonade att Norrköping vill vara den "goda grannen".
– Det är bra för oss att det går bra för våra grannar och det är bra för grannarna när det går bra för oss. Våra städer - inte minst Norrköping, Finspång och Söderköping - delar på väldigt många medborgare och arbetsplatser, sa Revenhorn till Folkbladet.
När det blev dags för Norrköpings fastighetsdirektör att från den stora scenen i Flygeln ge en bild av allt som byggs, har byggts och som ska byggas så travades stora och små byggprojekt på varandra.
Utvecklingen i Svärtinge var ett av många exempel i hans föredragning.
– Där byggs det dessutom på båda sidor kommungränsen mot Finspång och med gemensam utsikt mot Glan, sa Hans Revenhorn.
I en skämtsam kommentar tackade Revenhorn kommunens namnkommitté för alla de fina och fantasifulla namn som givits de marker, platser och kvarter som nu bebyggs med bostäder.
– Man skulle kunna säga att en vandring genom Norrköping är som en vandring efter livets rep. Det börjar med Sandtorps förskola "Första kyssen" och slutar i bostadshusen "Sista supen" på Västgötegatan, sa Hans Revenhorn.