Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dyrare skolor slår mot andra projekt

När tre skolinvesteringar nu blir totalt 176 miljoner dyrare än planerat kommer andra investeringar att få stå tillbaka.

Prioriterar. "Fokus är på att förbättra skolresultaten, därför måste de här investeringarna få förtur, trots fördyringarna", säger Lars Stjernkvist (S) och Olle Johansson (S).

Prioriterar. "Fokus är på att förbättra skolresultaten, därför måste de här investeringarna få förtur, trots fördyringarna", säger Lars Stjernkvist (S) och Olle Johansson (S).

Foto: Susanna Beskow Norgren

BUDGET2017-05-08 17:00

Det meddelande kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), skolkommunalrådet Olle Johansson (S) och kommundirektör Martin Andreae på måndagen.

Pressträffen handlade om ett förslag till justering av investeringsbudgeten, vilket påverkar budgetarbetet för åren 2018-2021, ett arbete som startar i höst.

Lars Stjernkvist tecknade en bild av ett Norrköping där det byggs så det knakar och trycket på investeringar är stort, samtidigt som högkonjunkturen, en överhettad byggmarknad och bristen på arbetskraft pressar upp kostnaderna.

– I ett sådant här läge gäller det att inte bli fartblind, utan då måste man verkligen ha is i magen och se till att kostnaderna inte rusar iväg, men också se till att man verkligen har resurser och prioritera det som är allra viktigast, säger Lars Stjernkvist.

Tre skolinvesteringar, Bråvallagymnasiet, Söderporten och Enebyskolan, har visat sig bli 176 miljoner kronor dyrare än det var tänkt fram till år 2020, vilket gör att andra investeringar får vänta.

Enebyskolans innemiljö måste åtgärdas, vilket kostar 66 miljoner kronor.

Ebersteinskas yrkesutbildningar ska flytta upp till Bråvalla, till Hellmerhuset som ska byggas om totalt, vilket visat sig i upphandlingsprocessen bli 90 miljoner dyrare än tänkt, från ursprungligen 121 miljoner till nu en total kostnad på 211 miljoner kronor. Det nya Bråvallagymnasiet, som blivit försenat, kommer att ha totalt 1150 elever, med start hösten 2019. En förklaring till fördyringen är, förutom dyrare upphandling, 150 fler platser än först tänkt.

Satsningen på ett modernt yrkesgymnasium skapar möjligheter för ett framtida yrkescampus och ses också som viktig för stans tillväxtmöjligheter. En nyckelfråga för om batterifabriken ska hamna här är tillgång på arbetskraft i form av gymnasie- och högskoleingenjörer.

Den gamla högstadieskolan vid Söderporten i Hageby byggs om till låg- och mellanstadieskola, medan en ny del byggs där fristående byggnader rivs. Det blir 20 miljoner dyrare, med en totalkostnad på 130 miljoner.

I höst kommer diskussionen om vilka andra investeringar som får stryka på foten på grund av de här fördyringarna. Den styrande Kvartetten som prioriterar skolan och äldreomsorgen vill redan nu ge klartecken för de här tre projekten att fortsätta. Säboplanen ligger också fast. Och friidrottsarenan klarar sig också, enligt Stjernkvist.

Fakta

Tre skolinvesteringar har blivit totalt 176 miljoner dyrare än planerat.

Det är Bråvallagymnasiet, Söderporten och Enebyskolan.

En förklaring: dyrare upphandlingar vid en överhettad byggmarknad.

Totalt för de tre skolprojekten, under tre år, landar summan på 411 miljoner.

I höst måste den styrande Kvartetten därför göra omfördelningar i investeringsbudgeten.

Vilka andra investeringar som får vänta återstår att se.

Kvartetten prioriterar skolan och äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om