Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt bakslag för nya jouren

Nystartade Brottsofferjouren Östergötland som förlorade kommunens direktupphandling förlorade även i förvaltningsrätten.

Brottsofferjouren Östergötland som förlorat i förvaltningsrätten har överklagat beslutet till kammarrätten.

Brottsofferjouren Östergötland som förlorat i förvaltningsrätten har överklagat beslutet till kammarrätten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

BROTTSOFFERSTÖD2018-10-02 07:00

Det var Brottsofferjouren Östra Östergötland, som varit verksam i Norrköping i många år, som i juni vann kommunens direktupphandling, genom lägsta pris, ett pris som låg 24 000 kronor under den andra föreningens anbud.

Stödet från kommunen ligger på cirka 300 000 kronor, ett avtal på 1,5 år.

Förlorande Brottsofferjouren Östergötland, nystartad efter att den gamla brottsofferjouren i Norrköping lämnat riksorganisationen, ansökte om överprövning hos förvaltningsrätten och yrkade på att upphandlingen skulle göras om.

Kommunen anförde från sin sida att det inte finns några sakliga skäl för att upphandlingen ska göras om, att båda anbudsgivarna uppfyller de uppställda kraven och därmed går kontraktet till den part som angivit lägsta pris.

Den 21 september kom domen: förvaltningsrätten avslår ansökan om överprövning. Brottsofferjouren Östergötland som därmed förlorat har nu gått vidare och överklagat till kammarrätten. Det återstår att se om kammarrätten tar upp ärendet för prövning.

Just nu är situationen sådan att båda de konkurrerande brottsofferjourerna har verksamhet – men båda kämpar med ekonomin.

Rättsprocessen sätter käppar i hjulen för Brottsofferjouren Östra Östergötland, som inte får ut pengarna från kommunen så länge processen pågår.

– Vi har inte haft några pengar, för vi får inte skicka in fakturor förrän det här är klart, säger Mia Landell, verksamhetsansvarig vid Brottsofferjouren Östra Östergötland.

I och med domen i förvaltningsrätten trodde så Mia Landell att "nu är det över".

– Men nej, säger hon och syftar på överklagandet till kammarrätten.

Det var tungt att förlora i förvaltningsrätten, säger Iréne Lindén, ordförande i Brottsofferjouren Östergötland. Men hon ger inte upp.

– Vi måste pröva alla vägar, vi ger oss inte, säger Iréne Lindén.

– Vi har kommit i gång så bra, vi startade i januari, utbildade stödjare i april-maj och körde i gång i juni.

Jouren har åtta utbildade lokala stödpersoner och har haft kontakt med 165 brottsoffer, ärenden som sker genom hänvisning från polisen. Den mesta kontakten sker via telefon.

Föreningen har fått medel av Brottsoffermyndigheten för en utbildning som startar den 10 oktober, för nya stödjare. En än så länge tom lokal väntar i lilla Fröbelhuset, i samma hus som frivilligcentralen, men just nu finns det inga pengar till hyran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om