Det är 28 år sedan Maskeradligans ledare greps i en lägenhet i Gävle efter att den 27 april 1988 fritagits av "Yxmannen" som själv varit på rymmen under ett år. Genom att hota vakterna med automatvapen vid fängelset i Norrköping lyckades han få Maskeradligans ledare att klättra ut i friheten. Då hade de avtjänat en del av sitt straff efter att ha dömts till tio års fängelse för sju rån där de kom över cirka fem miljoner kronor.
Maskeradligan var en liga som under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet gjorde sig kända för att utföra rån utklädda till olika yrkesgrupper. Oftast var de utklädda till poliser. 1985 stal man först sprängdeg, sprängpatroner och handgranater ur ett hemvärnsförråd, senare samma år stal man polisoveraller och lurade ett bilföretag att lämna ut en polisbil som var inlämnad för reparation. Samma månad klädde två av medlemmarna ut sig till poliser och stal dagskassorna i en Konsumbutik.
Därefter följde en rad spektakulära rån. I maj 1986 rånade man, åter igen utklädda till poliser, en värdetransportbil i Stockholm på 3,6 miljoner kronor. Samma år sprängdes ligan när ledaren Mats Rimdahl passerat tullen på Arlanda utklädd i en SAS-uniform och greps efter att ha sprutat tårgas på en polis.
Efter fritagandet 1988 jagades de av en polisbil när de körde in i ett träd, poliserna som kom ifatt övermannades under vapenhot och Maskeradligan tog polisbilen. Polisbilen hittades på en skogsväg utanför Norrköping.
I måndags beslutade kammaråklagare Anna Lander att "Yxmannen" skulle släppas ur häktet.
– Jag ansåg inte att det finns någon anledning att begära honom häktad eftersom han sitter på anstalt.
Han dömdes i våras till ett fem månaders fängelsestraff för bland annat förberedelse till stöld, ett straff som inte hunnit vinna laga kraft förrän nu.
Tidigast den 27 januari kan han släppas på fri fot igen. Han är inte heller under senare år dömd för någon brottslighet i paritet med den som gjorde Maskeradligan känd.
Den andre mannen, en 54-åring, släpptes även han på fri fot i måndags. Nu väntar man på DNA-svar från NFC, vilket kan ta månader och kan man inte binda männen till kyrkan kan man bara åtala för häleri.
– Vi har inte hittat brudkronorna trots att vi letat på många ställen bland annat med hundar. Att begära mannen häktad i flera månader misstänkt för häleri ansåg jag inte skäligt, säger Anna Lander.