Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polissatsning mot trafficking

Nu ökar polisen i region Öst trycket mot människohandel och sexköp i regionen. En grupp bildas som ska arbeta mot en form av brottslighet där utsatta kvinnor utnyttjas.

Trafficking. Nu bildar polisen i region Öst en grupp som ska intensifiera arbetet mot sexköp och människohandel.

Trafficking. Nu bildar polisen i region Öst en grupp som ska intensifiera arbetet mot sexköp och människohandel.

Foto: OLA TORKELSSON / TT

Brott2017-12-23 07:00

Prostitution och människohandel är ett stort problem och är också en brottslighet som i mycket sker i det fördolda. Omfattningen i Östergötland varierar över tid (på en av sajterna där prostituerade annonserar finns i skrivande stund ett tiotal annonser) och det har förut saknats riktade polisiära satsningar mot detta område. Men detta ska ändras, nu bildas en grupp inom polisen region Öst som ska öka trycket mot denna brottslighet.

– Vi har inte arbetat samordnat med den här frågan i länet tidigare men sätter nu samman ett antal medarbetare som ska jobba med den här frågan, berättar Michael Lindquist, samordnare på polisens operativa verksamhet i Norrköping.

Det handlar initialt om att hantera underrättelser för att få klart för sig var och när prostitutionen dyker upp – det handlar i stor grad om internetannonser och den rent fysiska verksamheten sker ofta på hotell.

– Det här pågår sannolikt hela tiden men det är inte så lätt att få informationer eftersom det är en verksamhet som sker i det fördolda. Nu ska vi utreda kontaktvägar och larmsystem så när prostituerade slår sig ner på något hotell i Norrköping och Linköping får vi kunskap om detta och kan hantera det polisiärt, säger Michael Lindquist som tillägger att det är viktigt att också få med civilsamhället i detta arbete där samverkan är ett nyckelord.

Att den här gruppen ska arbeta både mot sexköp samt människohandel beror på att man ser att dessa brott ofta hänger samman – så kallad trafficking.

– Det här är ju en förskräcklig verksamhet där det ofta rör sig om sårbara kvinnor som kommer från fattiga länder i östeuropa eller Afrika och i många fall blir de tvingade eller sålda på olika sätt, bedömer Michael Lindquist.

– Personerna bakom den här verksamheten skannar av var det är mest gynnsamt att slå sig ner med minst chanser att åka fast. Men nu hoppas vi komma med på banan, skaffa oss mer kunskap och lagföra köparna.

Just att det finns en marknad – köpare av prostitution – är en del av problemet och inte bara en polisiär fråga.

– Det är köparna som gör att det här kan fortsätta. Många borde fråga sig vad man har för moralisk kompass när man köper sex och därigenom gynnar organiserad brottslighet, säger Michael Lindquist som tillägger att det hela drar igång med full styrka efter årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!