I den affärsuppgörelsen som mannen gjort med den man som stått som ägare till resebyrån i Norrköping har det framgått att det endast varit på pappret som ägarförhållandena gällt. I verkligheten har den 38-åriga mannen varit den som skött verksamheten.
När Skatteverket granskat företaget har man bland annat funnit att insättningarna av pengar på banken inte stämmer överens med uppgifterna till Skatteverket.
För den penningförmedling, så kallad hawala, som har bedrivits har Skatteverket haft tillgång till en stor mängd underlag från datorerna på resebyrån. Man har även använt sig av telefonavlyssning och där har det framgått att man pratat belopp och olika växelkurser.
Hawala-verksamheten har varit omfattande med ett stort antal betalningsuppdrag till betydande belopp och skulle ha bokförts, men någon sådan har enligt 38-åringen inte funnits. Däremot har man på mannens dator funnit för penningöverföringarna med notering om skuld/fodran per dag.
För stora delar av 2014 saknas underlag helt, vissa underlag finns i flera versioner med olika belopp under 2014, 2015 och 2016.
38-åringen får nu ett skattetillägg på 30 000 kronor. Gransknigen var ett led i bekämpningen av den grovt organiserade brottsligheten, men innebär inte per automatik att brottet varit kopplad till organiserad kriminalitet.
38-åringen var skäligen misstänkt för människosmuggling 2012-2016 då han tog betalt för att människor skulle kunna ta sig till Sverige och Migrationsverket utfärdade oriktiga tillstånd, men efter en dom i Högsta domstolen kommer ingen av de inblandade att dömas för människosmuggling trots att man på falska grunder ordna ordnat inresor till flyktingar framförallt från Syrien, bland annat genom att ansöka om arbets- och uppehållstillstånd hos Migrationsverket på felaktiga grunder. Personerna har på det sättet kunnat söka asyl i på plats i Sverige.
Efter Högsta domstolens beslut blev det istället åtal gällande grovt ocker.