Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Knarklarm i Söderköping

Nu slår Ungdomsgruppen larm om ökad cannabisanvändning hos såpass unga som 14- till 16-åringar i Söderköping. Bruket ska också ha spridit sig till grupper som man normalt inte ser i dessa sammanhang.

Nu slår Ungdomsgruppen i Söderköping larm om att så unga som 14-åringar använder cannabis.

Nu slår Ungdomsgruppen i Söderköping larm om att så unga som 14-åringar använder cannabis.

Foto: Patrik Selsfors

BROTT2018-06-15 10:37

Ett brev har i dagarna skickats ut till föräldrar och vårdnadshavare i Söderköping som larmar om ett ökat cannabisbruk hos väldigt unga i kommunen. Det är Ungdomsgruppen i Söderköping (en samverkansgrupp bestående av representanter från skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamheten) som står bakom denna information som är ganska alarmerande och tyder på en förändrad attityd hos många unga. Bland annat skrivs att man ”tyvärr fått information och bekräftelse på att ungdomar i 14 till 16-årsåldern har nyttjat narkotika (cannabis)” och att det handlar om 15-20 pojkar och flickor vad man vet om. Platser där fester hållits som nämns i brevet är Klarsjön, Petersburg och Tegelbruket, alltså lite undanskymda platser där man kan undgå insyn.

Förutom de låga åldrarna är det en annan sak som är oroande i det här.

– Vi har sett att det finns nya namn här som överraskar oss lite. Tidigare har det ofta handlat om ungdomar som kan ha haft det svårt och jobbigt på många sätt – nu är det namn som man inte sett några indikationer på innan, lite som en blixt från klar himmel, berättar Patrik Andersson, samordnare för Ungdomsgruppen som är orolig över att detta visar en ny inställning till cannabis.

– Det är klart att det är otäckt om det mer används som en rekreationsdrog, dessutom är cannabis extra farligt för såpass unga människor som befinner sig i en känslig period i sin utveckling.

Det här är alltså något man tar mycket allvarligt på; just det faktum att nya grupper nu har identifierats innebär att Ungdomsgruppen måste arbeta på ett lite annat sätt än vad man gjort tidigare vilket är en anledning till det utskickade brevet.

– Det här innebär ju att vi måste göra mer generella insatser som riktar sig bredare. En viktig del här är att föräldrar och vårdnadshavare blir mer vaksamma på sina ungdomars beteenden på olika sätt: till exempel att man kollar om ungdomar ska sova över hos varandra eller om de byter kamratkrets eller blir griniga och byter beteende, säger Patrik Andersson som tillägger att man i utskicket bland annat lagt till länk till Moamottagningen i Norrköping om man som vårdnadshavare har frågor.

– Det här är en svår nöt att knäcka så det är viktigt att alla vuxna som är nära ungdomarna nu hjälps åt.

Både polis och socialtjänsten är informerade via Ungdomsgruppen.

– När vi fick information om det här kallade vi in till ett snabbt möte och beslutade oss för att gå ut med den här informationen. Vi har också upprättat direkt kontakt med polisen i kustområdet från fritidsgården och även med väktarbolaget i Söderköping, informerar Patrik Andersson som hoppas att föräldrar under sommaren har kontakt med varandra och hjälps åt så man kan undvika att de här problemen växer.

– Vi kommer naturligtvis att följa upp detta även efter sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om