Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen ökning enligt polisen

Rent objektivt har brott som klotter, skadegörelse och våld utomhus gått ner det senaste året enligt polisens statistik. Man hoppas dock på att det nu går att få igång nattvandring för att öka tryggheten i Söderköping.

John Elljung och Joel Aldrev är områdespoliser i område kusten och tycker att situationen för ungdomarna blivit bättre det senaste året.

John Elljung och Joel Aldrev är områdespoliser i område kusten och tycker att situationen för ungdomarna blivit bättre det senaste året.

Foto: Patrik Selsfors

BROTT2018-11-28 08:33

Det är tisdag och polisstationen i Söderköping har öppet under eftermiddagen. Folkbladet blir insläppt för ett samtal om hur läget är bland de unga i Söderköping efter larmet om cannabis på försommaren och det aktuella mötet för vårdnadshavare till ungdomar mellan 12 och 17 år som ska hållas den 3 december. På plats i Söderköping finns områdespoliserna för område Kusten John Elljung och Joel Aldrev och de tycker att man inte ska överdriva problemen.

– Om man ser till ungdomarnas fritid så tycker vi inte direkt att det blivit värre på den senaste tiden, snarare tvärtom, säger Joel Aldrev.

Det här kan också backas upp av den raka statistiken som tagits fram inför en uppföljning av medborgarlöftet som polisen givit. När det gäller skadegörelse och klotter har detta under perioden januari till oktober minskat från 110 ärenden för 2017 till 63 i år. Detsamma gäller våld utomhus som samma period minskat från 16 ärenden 2017 till 6 för 2018. De kategorier som otvetydigt har ökat är stölder av båtmotorer som gått från 13 år 2017 till 30 i år. Även när det gäller trafikbrott kan en ökning skönjas men det kan också bero på att man fokuserat mer på det.

– När det gäller medborgarlöftena var det två punkter som vi ska genomföra: öka synligheten i centrum samt göra mer hastighetsövervakning vid till exempel skolorna, upplyser Joel Aldrev.

När det gäller mötet som ska hållas i december menar de att det främst ska förstås som en generell information och dialog för att hjälpas åt att göra Söderköping till en bättre stad.

– När det handlar om det som betecknats som sexuella trakasserier rör det sig ofta om beteenden och sätt att prata som kanske måste förändras hemifrån, säger John Elljung som menar att föräldrar på mötet också kan få svar på vart man kan vända sig för stöd.

Men framförallt vill man få igång nattvandring igen för att öka vuxennärvaron.

– Vi vill hitta sätt att få det att hålla över tid för det är en stor vinst att ha vuxna ute på staden så vi pushar för det här nu igen. Vi vill också gärna ställa upp och vara delaktiga i det arbetet och kunna fungera som ett bollplank, berättar Joel Aldrev.

– Vi kommer den 15 december att hålla ett möte för att dra igång nattvandring så vi hoppas att det finns ett intresse för detta. Men allt det kommer vi att ta på mötet den 3 december.

Medborgarlöfte

Lokalpolisområde Norrköping och Söderköpings kommun tecknade i början på 2018 medborgarlöften för 2018-2019.

Polismyndigheten, i samverkan med Söderköpings Kommun lovar att:

Genomföra informationsinsatser i skolan gällande konsekvenser av brott

Genomföra hastighetskontroller i tätort och främst vid skolor

Genomföra trygghetsvandringar för att öka tryggheten och se över belysningsproblematiken

Skapa ett forum för att få en bättre lägesbild gällande skadegörelse/klotter inför gemensamma insatser

Polisen ska öka närvaron/tryggheten i centrala Söderköping genom fotpatrullering

2017 års medborgarlöfte gäller även för 2018-2019.

Källa: Polismyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om