Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fylla ger våldsam man mildare straff

Mannen har vid upprepade tillfällen tagit struptag och slagit sin sambo, trots det döms han inte till fängelse eftersom han har alkoholproblem.

10 månaders fängelse. Blev i stället skyddstillsyn efter upprepade struptag.

10 månaders fängelse. Blev i stället skyddstillsyn efter upprepade struptag.

Foto: Heiko Junge /TT

BROTT2016-11-03 20:00

Flera gånger har kvinnan polisanmält mannen och polis har varit på plats i deras gemensamma hem och tagit med sig mannen därifrån.

I juni åtalades han för grov kvinnofridskränkning och grovt rattfylleri.

I domen beskriver kvinnan hur han tagit struptag på henne samtidigt som han måttat knytnävslag och hur han avbröt först när dottern kom in i rummet. Hon vet inte om hon fick blåmärkena i samband med den händelsen eller om det var när han sparkade henne när hon snarkade. Vid ett annat tillfälle tryckte han upp henne mot en väg g. När hon försökte komma undan tog han på nytt struptag och drog henne i håret, hon plockade upp mycket hår efteråt. Efter den händelsen åkte hon direkt till polisen och anmälde honom.

Mannen menar att hon hittar på och manipulerar människor, men tingsrätten tycker att kvinnan har gett ett lugnt och samlat intryck och hennes uppgifter präglas inte av några överdrifter. Hennes berättelse får även stöd av polisanmälan, journalkopior och flera vittnesberättelser.

Men eftersom mannen inte tidigare är straffad och inte själv anser att han har kriminogena riskfaktorer eller behöver stöd- och hjälpinsatser har inte någon frivårdspåföljd föreslagits. Men om tingsrätten i en dom skulle säga att han ändå ska genomgå kriminalvårdens behandlingsprogram, har han enligt tingsrätten, om än motvilligt, viss insikt i att ett sådant program kan vara till värde för honom för att i framtiden kunna hantera en parrelation och han avser då att fullfölja behandlingen.

– För att dömas till vård istället för fängelse så anser jag att man bör erkänna sina handlingar för att man ska vara motiverad att ta till sig vården som ingår i skyddstillsynen. Jag hade yrkat på att han skulle dömas till fängelse, men tingsrätten valde en mildare påföljd, säger kammaråklagare Karin Evlinger.

Skyddstillsyn innebär att man har en övervakare under ett av de tre år som domen gäller.

Om fängelse i stället dömts ut hade straffet bestämts till fängelse i tio månader. Nu döms han för grov kvinnofridskränkning och grovt rattfylleri till skyddstillsyn med samhällstjänst i 220 timmar samt att delta i den vård som frivården föreslår.

Mannen ska även betala 35 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Riskfaktorer

Kriminogena faktorer är ett komplext socialt fenomen som utgörs av sådana förhållanden som ökar risken för att brott begås och kriminella karriärer får sin start. Sådana brottsframkallande faktorer kan vara ålder, kön, utbildningsnivå, psykisk ohälsa, alkohol- och drogmissbruk, social miljö samt arbetslöshet. Den mängd faktorer som identifierats i den samhällsvetenskapliga forskningen är mycket omfattande. Kriminogena faktorer har framför allt identifierats inom forskningen i kriminologi, men även inom allmän sociologi, psykologi, nationalekonomi och statsvetenskap.

Källa: wikipedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om