Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frige fångar i förväg för att göra plats på anstalter

Anstalterna är fyllda till bristningsgränsen. Läget är akut. Regeringen har ingen lösning. Men det säger sig Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker ha.

Att tidigarelägga den villkorliga frigivningen är lösningen på överbeläggningen på de svenska anstalterna, menar Linda Westerlund Snecker (v).

Att tidigarelägga den villkorliga frigivningen är lösningen på överbeläggningen på de svenska anstalterna, menar Linda Westerlund Snecker (v).

Foto: Susanna Beskow Norgren

Brott & Straff2020-11-16 19:00

 – Påbörja den villkorliga frigivningen i förtid, det skulle frigöra 1500 platser inom Kriminalvården.

Det var i förra veckan som Linda Westerlund Snecker (V), ledamot i riksdagens justitieutskott, i ett inlägg på Twitter gick ut med förslaget. Motreaktionerna lät inte vänta på sig. De flesta med innebörden att det är ren idioti att släppa ut dömda fångar i förtid. 

– Anstalterna är fulla. Antingen gör vi ingenting eller så väntar vi på att nya anstalter ska byggas vilket både kostar mycket pengar och tar lång tid, säger hon.

Det blev inget nytt högriskfängelse på Bråvalla, istället ska det byggas i Kalmar.

– Det är bra eftersom det behövs fler platser för grova brottslingar, men det kommer att ta tid innan det står klart. Då tycker jag att det är bättre att interner som ändå kommer att få avtjäna sista delen av sitt fängelsestraff inom den villkorliga frigivningen får göra det några månader tidigare.

Hon menar att reaktionerna på hennes förslag hos många beror på att man inte förstår vad villkorlig frigivning innebär.

– Är du inlåst på anstalt så har du en lyxig tillvaro. Du får mat, arbete och undervisning. Att vara villkorligt frigiven betyder att du måste klara av att ta eget ansvar ute i samhället med fortsatt behandling, det är det som är den stora prövningen, säger Linda Westerlund Snecker.

Det handlar om att de som inte begått den grövsta kriminaliteten och som Frivården anser är aktuell för villkorlig frigivning ska ge plats för exempelvis grovt kriminella gängmedlemmar. 

– Jag vill se att vi fortsatt har en bredd i straffen, med böter, att inlåsningsstraffet inte är det enda som de andra partierna förespråkar, säger Linda Westerlund Snecker.

Ska man kunna återfalla i brott och ändå bli villkorligt frigiven om man döms på nytt?

– Om man begår brott under den villkorliga frigivningen ska man såklart in på anstalt igen, men för många fungerar det. Det betyder också att Frivården måste bli fler och få fler verktyg, säger Linda Westerlund Snecker.

Tror du att ditt förslag kommer att bli verklighet?

– Inte just nu, men om vi frågar Kriminalvården så är det det de vill.

Förslaget innebär att personer som inte är dömda för sex- eller våldsbrott, som har genomgått behandlingsprogram och som har sex månader eller mindre ska kunna börja avtjäna den villkorliga frigivningen i förtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!