Om Femöresbron kommer tillbaka i renoverat skick eller om den har gjort sitt och istället ska ersättas av en helt ny bro återstår att se.
På måndagen inleddes förberedelserna inför flytten, en flytt som ska ske via flytande pontoner som lagts i vattnet vid Riksbron. Pontonerna förs sedan till, och placeras under, Femöresbron.
Efter det lossas brofästena och bron i dess fyra delar lyfts till pontonerna. Brodelarna forslas sedan vattenvägen tillbaka till strandremsan nedanför Riksbron där de lyfts upp på lastbilar för att föras till Bråvalla.
– Borttagningen och flytten av bron gör vi för att kunna undersöka om bron kan renoveras eller inte, säger Anna Boholm, projektsamordnare på tekniska kontoret.
Inspektionen av bron, när den väl kommit upp på land, väntas gå ganska fort. För att hålla öppet för möjligheten att renovera bron dokumenterar entreprenören Tunga Lyft i Sverige AB på uppdrag av kommunen hur bron sitter ihop så att den ska kunna monteras tillbaka på samma sätt igen om det blir aktuellt.
Entreprenören, som tidigare arbetat med större broar i både Sverige och utomlands, hade tänkt börja flyttjobbet på onsdag, men som det ser ut nu går det snabbare. Redan i morgon, tisdag, kan det bli av.
Femöresbron, som binder samman området kring Åbackarna, byggdes 1901.
För ett år sedan stängdes bron av då det visat sig att den led av allvarliga korrosionsskador på tvärbalkar under brobanan.
Det engagemang som finns i bron och dess betydelse för Norrköping gör att arbetet kring fortsättningen har planerats så noga som möjligt, säger Anna Boholm.
För att spara tid om bron inte ska renoveras, har tekniska kontoret även påbörjat den långa processen att planera för att bygga en ny bro vid platsen.
Om det ska byggas en ny bro krävs det ett nytt brofäste på den norra sidan. I och med att den då tillgänglighetsanpassade bron blir plattare blir den också längre, och bredare, och då måste fästet flyttas en bit, placeras längre ut på naturområdet till höger sett från Kneippensidan.
Det är en vattenverksamhet som kräver ett klartecken från mark- och miljödomstolen. Kommunen har under en samrådsprocess samlat in synpunkter från fastighetsägare och boende i området.
Om en ny bro ska byggas kan den vara på plats först i slutet av 2019, alltså om två år.
Tekniska nämnden har beslutat att det i så fall ska vara en fackverksbro, samma konstruktion som för den nuvarande, men exakt hur den ska se ut, och vem som ska bestämma det, är oklart. Landskapsarkitekter är involverade i arbetet, med stadsarkitekten och stadsantikvarien som referenspersoner.