Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Synd att inte fler får njuta"

Strax innan lunchtid på midsommardagen. Peter och Monica Näckå strosar runt i morgonrock och nattlinne på tomten som sluttar ner mot Bråviken. De är inte vana att folk går förbi deras pittoreska röda stuga med vita knutar som de arrenderar av Norrköpings kommun. Mitt i naturreservatet.

Döden? Kommunen har valt att inte satsa på Esterön.

Döden? Kommunen har valt att inte satsa på Esterön.

Foto: Malin Perk

Bråviken2017-06-29 07:00

Monica jobbade med lägerverksamheten och hade hand om kiosken på Esterön redan 1976.

– Då var det bra fart härute, säger hon.

Därefter kom hon in på lärarhögskolan och lämnade ön. Sedan 2000 är hon tillbaka, med maken Peter, i det gamla semesterparadiset. De köpte fartyget Moa af Norrköping som kördes från Hamnbron till Esterön i fyra år med plats för 75 passagerare.

– Hade vi fått ett längre avtal med kommunen så hade vi garanterat fått rull på verksamheten. Men det går inte att driva en verksamhet utan framförhållning, säger Monica och berättar att de som mest hade 17 anställda.

Den stora frågan som stötts och blötts sedan dess har varit avloppet.

Makarna Näckå har torrdass. Från huset sticker det ut en vattenslang där endast disk- och tvättvatten släpps ut i naturen.

2004 dömdes avloppssystemet ut helt och hållet.

– Kommunen ville inte satsa de kronor, som det skulle ha kostat, säger Peter som fortfarande grämer sig över det dumdristiga beslutet.

De har mycket att säga om hur kommunen har skött Esterön men väljer att inte klaga eller älta det som varit.

– Det har inte gått att lita på kommunen. Men idag tar vi det hela med ro, säger de.

I samband med att kommunen beslutade sig för att inte göra i ordning avloppet sades båttrafiken upp. Och korttidsuthyrningen av de små stugorna lades ner. Sedan dess har Esterön och dess stugor börjat förfalla och naturen blivit allt mer igenväxt och svårtillgänglig.

– Vi orkar inte hålla efter allt.

Makarna har fullt sjå med att hålla ordning runt deras hus – cirka ett hektar mark som består av gräs och klippor.

Läs mer:Esterön står och förfaller.

Förra året beslutade kommunen att man inte skulle satsa på Esterön men att ön skulle bibehållas och att friluftslivet skulle främjas. Näckås har dock inte märkt av någon uppfräschning. Enligt dem måste mycket till för att Norrköpingsborna ska kunna utnyttja semesterparadiset.

– Det måste byggas en bra brygga så att inte båtarna slås sönder av de stora svallen som fartygen som går in och ut till hamnen för med sig, säger Peter.

Till skillnad från ett par andra som får hyra hus på ön ett år i taget, så har Näckås ett långtidskontrakt med kommunen.

– Det enda som skulle kunna få bort oss är om någon privatperson tog över ön, säger de.

Men de är ändå inte oroliga att inte få ha sitt sommarparadis ifred. Tvärtom.

– Det är så synd att inte fler får njuta av det här, säger de.

Esteröns

naturreservat. Ön är ganska flack med en varierande och vacker natur. Här finns tät frodig lövskog, gammal torr tallskog, nakna klippor ner mot vattnet, betesmark, strandäng och grova ekar. I de gamla ängsmarkerna, som idag betas av nöt, finns en artrik blomsterprakt. Här växer gullviva, mandelblom, jungfrulin och ängsskallra. I ekbacken kan man också hitta den lite ovanligare växten tandrot.

Redan på 1600-talet var Esterön bebodd. Torpet "Afrika" som ligger på öns västra sida är en söt ryggåsstuga från 1700-talet, nästan i originalskick och den äldsta bevarade byggnaden på ön.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om