Det handlar om en våldtäkt i publikhavet under Håkan Hellström-konserten i fredags. En man ska då ha hållit fast en ung flicka och genomfört en våldtäkt. Ingen har ännu kunnat gripas. Flickan uppges vara i 15-årsåldern.
Ytterligare en våldtäkt ska ha skett kring Panoramascenen under natten fredag till lördag. En kvinna ska även där ha berättat hur hon blivit våldtagen och lämnat ett vagt signalement på gärningsmannen. Utredningen om våldtäkt pågår – kvinnan vill dock inte medverka i utredningen.
Under lördagen ska ytterligare en våldtäkt ha genomförts. En kvinna ska ha utsatts när hon var på väg från en av campingarna till festivalområdet vid midnatt, natten till söndag. Hon ska ha blivit överfallen av två män som sedan tillsammans våldtagit henne.
Det fjärde våldtäktsfallet ska röra sig om ett fall där två personer först hade sex med samtycke. När kvinnan sedan ville avbryta ska mannen ha vägrat och istället våldtagit henne.
Åldrarna på kvinnorna är inte kända.
Polisen jobbar nu med att lösa brotten, men i sexualfallen finns det inte mycket att gå på. De drabbade har fått sjukvård och provsvaren väntas fortfarande.
Finns det samband mellan våldtäkterna?
– Jag har inga uppgifter om det. Det är något som polisen kommer att jobba med under de kommande dagarna. Men det finns inga uppgifter i nuläget om att det skulle handla om samma person, säger polisens presstalesperson Hanna Andersson på söndagskvällen.
Thomas Agnevik, polisens presstalesperson uppe på Bråvalla under helgen har i en intervju med TT berättat om hur han ser på festivalen och de inträffade händelserna.
TT: Vad tänker du om att det händer bland tusentals människor, utan att någon ingriper eller ser något?
– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Arbetet med att höja säkerheten här på festivalområden måste vidareutvecklas. Det är arrangören som är ansvarig för säkerheten, inte polisen, sa han till TT under helgen.
Agnevik tycker inte att arrangören har brustit i säkerhetsarbetet och säger att det är svårt att helt förhindra den här typen av brott på festivaler.
– Det är väldigt, väldigt svårt. Men det måste gå att lyssna på en konsert utan att bli sexuellt ofredad, bestulen eller våldtagen.
Totalt sett har det enligt honom skett färre brott än under förra årets festival – även när det gäller grövre brott som misshandel, sexuella ofredanden och våldtäkter.
– Man ska vara medveten om de här riskerna. De ska inte överskattas, men det finns några ganska enkla tips som minskar risken att utsättas för brott avsevärt. Till exempel att man håller sig helt eller nästan nykter, att man håller sig bland sina kända vänner och håller ihop, säger Thomas Agnevik.
Under lördagen stod det klart att Bråvallafestivalen inte arrangeras 2018. FPK Scorpio säger sig ha tröttnat på stökigheterna. Läs med om detta på kultur och nöjessidorna.