Enligt nya siffror från MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, brinner allt fler skolor i Svergie.
Enligt en kartläggning av Brandskyddsföreningen beror det framför allt på ett ökat antal anlagda bränder.
På två år har antalet anlagda skolbränder i Sverige ökat med 47 procent, vilket är den högsta noteringen sedan 2008.
– Sifforna är oroväckande, det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand. Tyvärr verkar det här i allt större utsträckning betraktas som normalt. Om vi hade över 400 fall av anlagda bränder på svenska arbetsplatser skulle man genast ha tagit tag i problemet och börjat utreda vad det berodde på, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
I Östra Götaland, det vill säga Norrköping, Linköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg, var det en knapp ökning av antalet anlagda skolbränder under 2016. Under 2017 var antalet nästan detsamma som året innan. I år däremot har det varit ett tydligt trendbrott med betydligt färre anlagda skolbränder.
– I år har vi bara haft tre sådana bränder vilket förstås är jättebra. Under 2017 hade vi 26 och under 2016 25, så de åren var ungefär likadana. 2015 var det 19 så från 2015 till 2016 var det en liten ökning, säger Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg hos Räddningstjänsten Östra Götaland.
Hur arbetar ni med de här frågorna? Är ni ute och informerar i skolor?
– Vi är ute ett antal gånger om året och träffar ungar i förskoleklass, sen träffar vi dem på mellanstadiet, högstadiet och sen ytterligare en gång under gymnasiet. Under besöket på högstadiet så pratar vi just om anlagda bränder för att lära eleverna vad som händer och varför man inte ska göra det. Det här är något vi gjort under många år.
Utöver den uppenbara risken att människor kan komma till skada innebär bränderna även en stor kostnad för samhället. Varje år beräknas bränderna kosta Sverige uppåt en miljard kronor. Dessutom tillkommer kostnader i form av försenare skolstarter och försämrade skolmiljöer.
– Många skollokaler kan utformas för att försvåra avsiktliga bränder och minska risken för att elden sprider sig. Man bör också öka satsningen på ungdomsaktiviteter i socioekonomiskt utsatta områden, och växla upp det förebyggande arbetet mot mobbning och psykisk ohälsa. Elever som känner sig sedda, hörda och bekräftade bränner inte ner sin skola, säger Bergqvist.