Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktigt att brandsäkra sommarstugan

Har du ett fritidshus? Även om vi just nu inte ska resa längre sträckor inom landet, kanske din sommarstuga ligger i närområdet – så att du redan nu är sugen på att åka dit och börja njuta. Du kanske rentav vill isolera dig där under en tid?

Räddningstjänsten uppmanar fritidshusägare att se över brandsäkerheten.

Räddningstjänsten uppmanar fritidshusägare att se över brandsäkerheten.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Brand2020-05-02 16:00

Det är Räddningstjänsten i Östergötland som kommer med tips på hur bäst skyddar dig mot brand i fritidshus.

– För att du ska kunna ha en så avspänd och trygg vistelse som möjligt, är det viktigt att du kollar så att det är skyddat mot brand.

Eftersom många fritidshus ligger en bit ifrån våra större städer och orter, varnar räddningstjänsten för att en brand tyvärr kan hinna göra stor skada innan man hunnit fram för att hjälpa till.

Med fungerande brandvarnare, en sex kilos pulversläckare och brandfilt som du vet var den är, kommer du en bra bit på vägen. Enligt räddningstjänsten är det också bra att ha en plan för hur du ska utrymma ifall det börjar brinna.

Som alltid gäller det att vara försiktig med öppen eld, i form av levande ljus eller brasa i eldstäder.

– I fritidshuset är det, precis som i din vanliga bostad, viktigt att du är försiktig med öppen eld. Kanske vill du elda i kaminen eller tända levande ljus när skymningen så småningom faller? Se till att släcka ljusen innan du lämnar rummet. Och har du eldstäder som kaminer, kakelugnar eller öppna spisar ska du se till att skorstenen är sotad. Elda heller inte med mer bränsle än vad eldstaden är godkänd för.

Tänk även på att en kall eldstad som stått oanvänd en tid bör eldas försiktigt i början, så att anläggningen inte tar skada av alltför kraftig temperaturväxling.

Karta: Östergötlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!