Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Väntar på skadeanalys

Det var en historiskt viktig industribyggnad som drabbades av lågornas rov. Det handlar om en av de sista sågtandsbyggnaderna i Norrköping och i nuvarande skick är det tveksamt om den kan restaureras.

Stadsantikvarie. Hanna Domfors framför den klassiska industribyggnaden.

Stadsantikvarie. Hanna Domfors framför den klassiska industribyggnaden.

Foto: Patrik Selsfors

BRAND2018-04-04 08:00

Det var natten till måndagen som en brand utbröt i Restaurang Kopparhammaren på Korsgatan 3. Räddningstjänsten kunde på plats konstatera att man fick inrikta sig på att begränsa brandens spridning. På tisdagen var den tekniska undersökningen planerad att inledas men på grund av hettan hoppas polisen nu kunna påbörja denna på onsdagen. Initialt är branden rubricerad som mordbrand på grund av de stora värdena som gått förlorade.

Men det är inte bara ekonomiska värden som försvunnit i branden, det rör sig även om en byggnad med stort historiskt värde och dessutom byggd i en speciell teknik med sågtandstak – vad detta innebär är ganska självklart när man ser byggnadens klassiska profil. Huset byggdes 1909 av Bergs aktiebolag med fönstren åt norr för att få in bra ljus i lokalerna som då användes som färgeri.

– Det finns inte så många sågtandsbyggnader kvar i Norrköping, det finns två i Kneippen och några till men så många fler är det inte, säger Hanna Domfors, stadsantikvarie:

– Det är absolut en stor förlust, våra historiska industribyggnader är ju ingenting vi kan nyskapa.

Byggnaden uppfördes alltså av Bergs AB som har sina rötter i Norrköpings Bomullsspinneri och bildades 1855 för produktion av bomullsvaror men den nu brandhärjade byggnaden är alltså byggd något senare.

– Den är uppförd under industrilandskapets sista fas när man i industrisammanhang inte längre var beroende av vatten som kraftkälla, berättar Hanna Domfors som på tisdagseftermiddagen befinner sig på Korsgatan för första gången efter branden.

– Jag ska prata med fastighetsägaren Klövern i morgon så jag ville se hur det ser ut nu.

Huruvida det skulle vara möjligt att på något sätt restaurera byggnaden vill hon inte uttala sig om i nuläget.

– Den första prioriteten nu är brottsplatsundersökningen som ska genomföras. Sedan får vi titta på hur de här kvarvarande väggarna ser ut men en så stor brand innebär naturligtvis stor påverkan, bedömer Hanna Domfors som på plats också noterar sprickbildning på den kvarstående fasaden.

– Det syns att byggnaden gett sig och sjunkit men man ser också vilken fantastisk arkitektur det handlar om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om