Totalt arbetade sju enheter och 16 brandmän från Norrköping och Söderköping med släckningsarbetet. Vid 21.30-tiden på tisdagskvällen var elden i stort sett släckt, och de flesta brandmän kunde lämna området.
– Vi har haft en enhet på plats under hela natten, med en person. Det har mest handlat om efterbevakning och eftersläckning, något skogsägaren också hjälpt till med, berättar Caroline Carlheim, inre befäl Räddningstjänsten Östra Götaland, på onsdagsförmiddagen.
Då var man snart på väg med ytterligare en enhet upp till området för vidare undersökning och för att göra en ny bedömning av det fem hektar stora området som brann vid Katrineberg i Vrinneviskogen. Vad som orsakat branden var på onsdagsförmiddagen oklart, men enligt polisen – som om det skulle finnas någon misstanke om exempelvis en anlagd brand, har som uppgift att utreda detta – verkar det vara "naturliga" orsaker som ligger bakom.
– Vi pratade med räddningsledaren på eftermiddagen som sade att det handlade om ett räddningstjänsträrende, och att vi inte behövdes. De skulle kontakta oss om de skulle få någon annan misstanke, vilket de inte gjort, säger polisens presstalesperson Björn Öberg och fortsätter:
– Sista uppdateringen från vår sida är från 21-tiden och där ser jag ingen notering om att det finns någon misstanke om det fanns något annat än en naturlig orsak.
Det var brandflyget som upptäckte branden och som kunde larma SOS om det man sett. Egentligen börjar brandflygets uppdrag inte förrän den första maj, men på grund av det varma och torra vädret har de startat redan nu.
– Redan på andra passet som vi flög upptäckte spanaren att det rök från Vrinneviskogen, säger Mikael Boström, flygchef på Kungsair Training AB.
Flygplanet, en PA28, cirkulerade över området och spanaren och piloten larmade SOS med information om plats och hur stort område som brann, som i sin tur larmade räddningstjänsten.
Brandflyget utgår från Norrköping Airport och har två rutter över länet; den södra ner mot Valdemarsvik, bort mot Tranås och tillbaka, och den norra mot Krokek, Tjällmo, Askersund och tillbaka.
– I dag kommer vi att köra två turer på den norra och två på den södra, totalt åtta timmar i luften, berättar Mikael Boström.
Läs mer:Vrinnevi upp i stabsläge.
Under tisdagskvällen blåste det mellan fem och sju sekundmeter och räddningstjänsten uppmanade människor att stänga fönster och dörrar. Den tjocka röken låg på mot Vrinnevisjukhuset och räddningstjänsten arbetade för att avgränsa elden så att den inte spreds till sjukhuset, som gick upp i stabsläge. Med det menas att en särskild sjukhusledning upprättas som kan fatta beslut. Bodil Knuthammar, pressekreterare på region Östergötland, förklarar:
– När det inträffar störningar som påverkar vår verksamhet så har vi möjlighet att upprätta en särskild sjukvårdsledning. Antingen på regional nivå, som vid en större olycka där man exempelvis kan fördela skadade mellan sjukhusen, eller på lokal nivå, som i det här fallet, då man var beredd ifall branden skulle eskalera och påverka sjukhuset så att man exempelvis skulle behöva evakuera eller ställa in operationer.
Stabsläget varade mellan 18 och 22 på tisdagskvällen och avslutades när branden var släckt.
Var det någon påverkan på verksamheten?
– Det luktade brandrök och det var ett fåtal personer som fick andningssvårigheter som fick hjälp. Men vi behövde aldrig stänga av ventilationen och det var ingen som sökte vård på grund av branden, säger Bodil Knuthammar.
Läs mer: Stabsläget hävs.
Larmet om branden kom inte ens en timma efter att räddningstjänsten gått ut med att det råder eldningsförbud från och med onsdagen. Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda, grilla, laga mat och bränna med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar och så vidare) utomhus. Man får dock elda vid iordningställda platser, som är utformade så att risken för spridning är låg. Det är även tillåtet att grilla på sin egen tomt på ett sätt att det inte finns risk för brandspridning. Engångsgrillar är inte tillåtna.