Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

90-årig dement eldade i rummet

En 90-årig blev allvarligt skadad på ett demensboende på måndagsmorgonen. Polisen utreder händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.

Foto: Björn Persson

brand2018-01-08 13:00

90-åringen bor i en av lägenheterna på demensboendet Gamla Övägen 27 som drivs av kommunen. Räddningstjänsten larmades till boende strax innan klockan 04 på natten till måndagen efter att en brand uppstått i 90-åringens bostad.

– Det var en mindre brand som vi kunde släcka med en brandenhet, sa Peter Holm, inre befäl hos räddningstjänsten till folkbladet.se på måndagsmorgonen.

Enligt honom fanns det ingen spridningsrisk och branden kunde snabbt släckas men den 90-årige mannen fick rökskador och fick föras med ambulans till Vrinnevisjukhuset. Enligt en bulletin från sjukhuset är mannen allvarligt skadad. Hans tillstånd är stabilt och han är kvar på sjukhuset.

Boendets enhetschef Anna Eriksson visste på måndagsförmiddagen inte hur mannen mådde.

– De uppgifter jag har hört från lasarettet är att han mår bra efter omständigheterna.

Mannen misstänks ha startat branden med tändstickor varför polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet,

– Men det handlar om en mycket gammal man som är sjuk så vi får se vad det blir med utredningen, säger Torbjörn Lindqvist.

Enligt Anna Eriksson har det bland annat brunnit i mannens sänggavel och på golvet.

Vad har ni för regler, får de dementa ha tändare och tändstickor?

– Ja, de bor ju i egna lägenheter och enligt socialtjänstlagen, som är icke tvingande, så får de det. Men vi låter ju inte alla gå omkring med tändare bara för att det är tillåtet.

– Det är ju inget som säger att de inte kan hantera tändstickor för att de har en demenssjukdom, det kan ju även vara så att personer som inte har en demenssjukdom inte kan hantera eld, tillägger Anna Eriksson.

I de fall där de boende röker gör man alltid, enligt enhetschefen, en riskbedömning för att se om den boende kan hantera eld.

– I det aktuella fallet har det inte funnits någon risk, ingen av oss vet var tändstickorna kommer från men jag vill inte spekulera i det innan utredningen är klar, säger Anna Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om