Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många kom till vårsalongen

Succé! Det kan man kalla första dagen av Hembygdsföreningen Vikingarnas Vårsalong i Bottna bygdegård. "Jättekul, det bara vällde in folk när vi öppnade", säger ordföranden Margareta Jovanovic.

Våriga "vaser" med vårigt innehåll!

Våriga "vaser" med vårigt innehåll!

Foto: Carolina Nilsson

BOTTNA2019-03-30 18:00

Sedan 1931 har Hembygdsföreningen Vikingarna gjort bygden levande genom olika aktiviteter. Några av dem ständigt återkommande, som årsmöten, höstmöten och gökottan på Kristihimmelsfärd. Men aldrig har det hållits någon vårsalong – förrän i helgen. På lördagen slogs dörrarna upp till den första av två dagar med vår i bygdegården.

– Jag tycker att man ska använda huset mera. Det är byggt som en samlingslokal för gemenskap i bygden, säger Margareta Jovanovic, som var den som kom på idén med vårsalongen, vars namn de "lånat" av Liljevalchs i huvudstaden.

– Det är ju vår och man får lite vårkänslor av att komma hit, som Margareta säger.

Efter att ha hört efter med människor i föreningen, visade det sig att det fanns gott om aktivitet i stugorna: några som väver, målar, stickar och skriver dikter. Att hitta utställare var alltså inte svårt.

– Man hade ju ingen aning om vad ens grannar gör, så det är jättekul att kunna visa upp! Dessutom är det några nya i trakten och det är roligt att se vad det är för folk som bor här, säger Margareta.

Inger Welin och Anne-Marie Nore är två aktiva i föreningen som också är aktiva i skapandet där hemma. Sedan två år väver de mattor tillsammans.

– Det är första gången jag säljer. I dag sålde jag min första matta och det var svårt att veta vad jag skulle ta för den, säger Anne-Marie och skrattar.

I bygdegården gick det även att testa på kristallhealing och örtterapi, för de drygt 100 personer som dök upp första dagen. Sven Eriksson, som benämner sig själv som "spelande kassör", underhöll med en mix av låtar från 60-talet.

Inom hembygdsföreningen drivs en bokcirkel och Elisabet Rydberg-Andersson, som är aktiv i föreningen, har som mål att dra igång en målarcirkel.

– Det skulle vara roligt! Det är några som sagt att de gärna kommer. Man behöver inte kunna måla eller ha målat tidigare. Om man inte har målat så kan man ju inte veta om det är kul eller inte, så då kan man komma och prova på, säger hon och hälsar att alla som vill ä välkomna, oavsett om man bor i bygden eller ej.

Vårsalongen håller även öppet under eftermiddagen på söndagen. För alla kaffesugna så finns kaffe och gott om kakor och bullar som Gundla Svensson och Ulla Andersson bakat, att köpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om