Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktigt med grönt för barn

I Norrköping bor 95 procent av barnen inom 200 meter från ett grönområde. En bra siffra – och viktig för barnens utveckling enligt forskningen.

Ordförande. Kikki Liljebladh (S) ser gröna områden i staden som viktiga.

Ordförande. Kikki Liljebladh (S) ser gröna områden i staden som viktiga.

Foto: Joakim Blomqvist

Bostadssituationen2016-06-20 09:20

Det råder bostadsbrist i flertalet kommuner i Sverige och på många platser har det nu börjat byggas i större skala – inte minst i Norrköping. Men det är inte bara en fråga om att få upp bostäder till varje pris; man måste också planera för att få fungerande områden på längre sikt (med miljonprogrammet i minnet). En del i detta är att bygga in närhet till grönområden.

Naturvårdsverket har nu gjort en beräkning baserad på Statistiska centralbyråns (SCB) statistik om närheten till grönområden för barn i tätorter större än 30 000 invånare runt om i Sverige. Där framgår att situationen i Östergötlands största tätorter är något bättre än genomsnittet.

– Med grönområden runt knuten har barn större möjlighet att leka och röra sig fritt utomhus. Därför är det glädjande att drygt nio av tio barn i Linköping och Norrköping har grönområden inom 200 meter, säger Susanne Karlsson, friluftslivsstrateg vid Länsstyrelsen Östergötland.

Mer exakt är siffran för Norrköping 95 procent och för Linköping 97. Men nu pågår det alltså ett digert arbete med att trolla fram detaljplaner till bostadsbyggande i Norrköping och många andra kommuner i och med att bostadsbristen är så påtaglig och inte bedöms bli mindre under en lång räcka med år.

– Grönområden är en central del av den urbana miljön och bidrar till välbefinnande, hälsa, återhämtning och renare luft. Utmaningen för kommunernas stadsplanerare är att kombinera bevarandet av grönområden samtidigt som fler bostäder behöver byggas, kommenterar Emma Hagström, funktionschef för naturskyddsfunktionen, vid Länsstyrelsen Östergötland.

Det här är en dimension som stadsplaneringsnämnden har med i sitt arbete med detaljplaner och marktilldelning.

– Det är en grannlaga uppgift att planera för bostadsbyggande med alla de olika delar det innebär, säger Kikki Liljebladh (S), ordförande i stadsplaneringsnämnden som betonar att detta är en del i arbetet med att få ett helhetstänk.

I marktilldelningstävlingen för Sandtorp 2 som Folkbladet skrivit om var grönstrukturer och sociala aspekter några av kriterierna.

– Detta med grönområden och parker är en viktig pusselbit, inte minst i Norrköping med den sociala historik vi har där många kanske inte har tillgång till bil och fler barnfamiljer bor i staden. Då är det extra viktigt med denna sorts områden; vi måste orka tänka på denna dimension även när det råder bostadsbrist och vi måste bygga, säger Kikki Liljebladh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om