Bakgrunden är att kommunen i bostadsbristens Norrköping utrett problem med trångboddhet, olovlig andrahandsuthyrning, svarthandel med hyreskontrakt, handel med adresser och fusk med bidrag.
I den samverkansgrupp som bildats, ett nytt initiativ i Norrköping, ingår bland andra Hyresbostäder, kommunpolisen och bedrägerienheten, socialkontoret, Migrationsverket, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, folkbokföringen och fastighetsägare som Rikshem, Hembla och från april även Heimstaden och Lundbergs.
– Alla har verkligen velat vara med på det här, säger Peter Mildén, Bosocial chef vid Hyresbostäder.
Den första träffen hölls i december förra året.
– Syftet med att ha samverkansgruppen är att utbyta erfarenheter, lära känna varandra och få bra kontaktvägar till våra organisationer. Målet är att vi vill ha en sund och bra bostadsmarknad i Norrköping.
Branschorganisationen Fastighetsägarna har sedan tidigare checklistor på hur man kan motverka till exempel otillåten andrahandsuthyrning.
Hyresbostäder inför nu i vår ett maxtak för antal boende i lägenheter vid nya kontrakt. I en etta får max tre personer bo, i en tvåa max fyra personer, och i en trea högst sex personer, två personer per rum. Det här är något som också privata fastighetsägare börjar titta på.
Trångboddhet gör det svårt för barn att klara sin skolgång, vilket ökar risken för att hamna i brottslighet, säger Peter Johansson, kommunpolis.
Rapporter från fastighetsägarnas uthyrningsenheter säger att man flera gånger i veckan misstänker att sökande har förfalskade dokument med sig, arbetsgivarintyg till exempel, för att styrka sin inkomst.
Det förekommer också falska hyreskontrakt när man söker bistånd, andrahandsavtal som inte är godkända av fastighetsägaren.
Samverkansgruppen vill nu nå ut med information om sin existens till Norrköpingsborna.
– Det finns en del oegentligheter i dag på bostadsmarknaden, det finns folk som kan bedriva business på att fördela lägenheter, vilket inte alls är deras uppgift, det är fastighetsägarnas, säger Peter Mildén.
Timo Pöllänen, verksamhetschef för bostadssamordning vid socialkontoret, talar om vikten av kunskapsspridning: hur bostadsmarknaden bör fungera.
Han ser också vinster i sitt uppdrag att hitta bostäder åt utsatta individer att ha goda relationer med fastighetsägarna.