Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bostadsbrist påverkar unga

Unga är en grupp som har svårt att hitta bostad i dagens bostadsbrist. Detta påverkar negativt på många sätt enligt en ny undersökning.

Bostadsbrist. Billiga mindre hyresrätter är en bristvara. Detta leder till att unga som inte hittar boende mår dåligt.

Bostadsbrist. Billiga mindre hyresrätter är en bristvara. Detta leder till att unga som inte hittar boende mår dåligt.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Bostäder2016-06-24 15:30

Folkbladet har berättat om hur bostadsbristen – som enligt bedömare kommer att råda ett antal år framåt i tiden – är extra svår för svaga grupper på bostadsmarknaden: speciellt för unga samt nyanlända. Viktigt för just dessa grupper är att det finns relativt billiga, små hyresrätter tillgängliga – något det råder brist på i många större städer i Sverige idag.

Nu har byggföretaget Skanska via Sifo undersökt hur det påverkar unga människor att inte få tag i ett eget boende – detta som ett led i lanseringen av bostadskampanjen #EttEgetHem.

Det konstateras att var tredje person mellan 18 och 30 saknar egen bostad. De flesta av dessa bor hos sina föräldrar eller har ett andra- eller tredjehandskontrakt. Undersökningen visar också att så många som var fjärde i denna åldersgrupp säger sig ha mått psykiskt dåligt i längre perioder på grund av bostadsbristen.

Det tär även på relationer att sakna eget boende. Nästan var fjärde ung vuxen uppger att relationen till familj, släkt, vänner och partner påverkas negativt av att ha svårt att hitta bostad.

– Att ha ett eget hem är viktigt för att kunna planera och styra sin framtid. Dagens bostadsbrist påverkar inte bara många unga vuxnas välmående, utan riskerar även den framtida samhällsutvecklingen, kommentar Magnus Lambertsson, marknadschef Skanska Nya Hem.

– Byggreglerna måste ändras och rörligheten på den befintliga bostadsmarknaden öka. Då får fler unga vuxna chansen att bestämma över sina liv.

Så hur komma till rätta med bostadsbristen för unga vuxna?

– Det är viktigt att komma ihåg att det är inte kommunen som bygger utan vi planerar för byggande och tar fram detaljplaner, säger Kikki Liljebladh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Norrköping.

– Men vi ska göra allt vi kan för att hålla nere kostnaderna. Sedan är det så att även om vi säger "bygg billigt" kan vi ju inte styra om byggherrarna tar ut högre vinst istället för att göra bostäderna billigare.

Men politiken har ändå vissa verktyg till sitt förfogande för att förbättra situationen.

– Vi behöver en nationell politisk diskussion för det är viktigt att vi får hjälp av staten. Det kan handla om att titta över regelverken men framförallt att se över bostadsbidragen för att höja dessa, menar Kikki Liljebladh.

– Sedan ska vi inom kommunen se hur vi kan styra bostadsbyggandet inom lagens gränser, bland annat med markanvisningstävlingar där vi sedan utformar detaljplaner tillsammans med byggherrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om