2017 var ett rekordår när det gäller antalet anmälningar mot mäklare i Sverige.
Fastighetsinspektionen (FMI) tog emot hela 529 anmälningar. En kraftig ökning från året innan då det kom in 416 stycken.
– Det är framförallt storstadsregionerna som bidrar till att det kommer in anmälningar. De tre största länen står för två tredjedelar av alla anmälningar, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI, till Nyhetsbyrån Siren.
En titt i statistiken visar att det var en markant ökning även i Östergötland. 2017 anmäldes 24 mäklare i länet, mer än dubbelt så många som 2016, då elva anmäldes. Siffror som kan jämföras med 2015 då det var 17 anmälningar och 2014 då det var åtta.
De vanligaste orsakerna bakom anmälningarna är pris i marknadsföring, så kallat lockpris, budgivning och god fastighetsmäklarsed enligt myndighetens statistik.
– Det tror vi hänger ihop med den bostadsmarknad som har varit med få objekt till salu och skenande priser. Det skvallrar väl lite om att vi har ett antal besvikna spekulanter som inte har fått köpa och då anmäler mäklaren..
Långt ifrån alla anmälningar leder dock till någon påföljd. Under 2017 fattade FMI:s disciplinnämnd 137 beslut, varav 84 med påföljd.
– Den vanligaste orsaken till att få en disciplinär påföljd är att mäklaren har brustit i anbudsförteckningen, snarare än att det handlar om fel priser. Av de 57 beslut som rörde pris i marknadsföring var det bara 13 som fick en disciplinär påföljd, övriga ärenden blev avskrivna, berättar Anders Astonsson.